Vor sa lucreze, desi sunt bolnavi! Timisorenii cu Sindromul Down vor sa isi castige singuri banii, dar legislatia nu le permite

TIMISOARA. Tinerii suferinzi de Sindromul Down din Timisoara vor sa castige banii lor si sa munceasca legal. Peste 35 de timisoreni sufera de aceasta boala, iar in Timis numarul lor este si mai mare. Numai cativa dintre ei lucreaza insa.

Tinerii vor sa aiba posibilitatea sa se angajeze si sa aiba un loc de munca platit, lucru care nu este posibil din cauza Codului Muncii, care interzice angajarea in munca a persoanelor puse sub interdictie judecatoreasca, chiar si intr-un mediu protejat. Reprezentantii Fundatiei „Pentru Voi” s-au intalnit, impreuna cu alti 10 tineri bolnavi de Sindromul Down, cu conducerea Consiliului Judetean Timis si cu subprefectul de Timis. Ei i-au cerut sefului judetului sa ii ajute in acest sens.

Mi se pare o cerinta absolut corecta, ca in Codul Muncii sa apara si acea exceptie prin care sa li se permita celor care sunt sub interdictie sa lucreze, adica sa fie scosi de sub interdictie si sa lucreze in zone protejate. Ei doresc sa-si castige singuri existenta. Fundatia Pentru Voi, in parteneriat cu mai multe organizatii, a asigurat diferite locuri de munca, dar fiind sub aceasta interdictie practic ei lucreaza, dar nu pot fi salarizati. Am cerut un document pentru a-l inainta, chiar prin amendarea noului Cod”, spune Constantin Ostaficiuc.

Tinerii care sunt ajutati de Fundatia „Pentru Voi” incropesc tot felul de obiecte, pe care le promoveaza pentru a arata ca si ei au dreptul la munca.

Fac snururi, posete si asa mai departe. Stiu sa cos, sa fac de toate. Eu vreau sa imi fac familia sa se simta mai bine. Parintii mei au divortat, iar eu am propus la tribunal sa raman cu mama. Vreau sa imi fac banii mei, sa il fac pe tata sanatos”, a afirmat Iosif Paul, de 24 de ani.

Directorul Fundatiei „Pentru Voi” din Timisoara spune ca a avut mai multe intalniri cu reprezentanti ai Parlamentului si ai Ministerului Muncii, dar niciuna nu s-a soldat cu un rezultat concret. Astazi, de Ziua Mondiala a Sindromului Down, s-a intalnit cu conducerea judetului Timis.

Peste tot mi s-a promis, din pacate am ramas numai cu promisiunile. Am cerut ajutorul conducerii judetului Timis, care ne-a promis ca va interveni la Guvern si prin parlamentarii de Timis. Presedintele Consiliului Judetean si subprefectul ne-au promis ca vor incerca sa modifice inca odata Codul Muncii”, a conchis Laila Onu.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.