Vor sa mai faca o minune. Alte doua mori de apa vor fi reabilitate de voluntari, in doar doua zile, in Banat

Voluntarii se reunesc din nou pentru a reda stralucirea si functionalitatea de altadata ultimelor doua mori de apa cuprinse in proiectul Salvam Morile de Apa, al Asociatiei Acasa in Banat, pe anul 2020.

CITESTE SI: Tratament inovator pentru bolnavii cu COVID, la Spitalul Victor Babes din Timisoara. Poate reduce numarul pacientilor in stare grava la Terapie Intensiva. Video 

Morile pe care voluntarii urmeaza sa le reabiliteze se afla in satul Parvova, comuna Lapusnicel, din Caras-Severin. Constructiile au peste un secol, iar echipele de interventie vor lucra intre 16 si 18 octombrie pentru a le reface.

Alaturi de localnici, voluntarii vor repara Moara Osoina si Moara din Cheia, doua din cele sase existente la Parvova. La ambele constructii urmeaza sa fie schimbate acoperisurile, vor fi reparate fundatiile, se va face ecologizarea albiei raului Lapusnicel, va fi tratat lemnul, dar urmeaza sa fie confectionat si un pod pe ieruga si sa fie refacut stavilarul.

La final, vor fi montate marcaje, indicatoare si placute informative cu denumirea tuturor morilor de apa din sat. In acest fel, morile sunt incluse in circuitul turistic local si vor putea fi descoperite mult mai usor de vizitatorii sositi in zona.

Voluntarii care doresc sa dea o mana de ajutor la reabilitarea morilor de apa se mai pot inscrie pana pe data de 12 octombrie, completand acest formular.

Aceasta actiune din incheierea proiectului “Salvam Morile de Apa”, marcheaza si ultima noastra interventie pe anul 2020 asupra morilor de apa din Caras Severin, cu scopul de a le reda frumusetea si mai ales, utilitatea. Cele doua mori din Parvova alese spre renovare nu mai functioneaza de mai bine de 10 ani. Ne dorim ca la finalul celor doua zile de lucru intens, morile sa fie repuse in functiune si sa macine faina ca odinioara. in acest mod, localnicii vor putea relua, pastra si transmite mai departe aceasta traditie straveche”, a declarat Radu Trifan, presedintele Asociatiei Acasa in Banat.

Am ales sa ma implic in acest proiect pentru ca imi pare rau de fiecare obiect al trecutului care ramane in uitare, nefiind valorificat pe masura potentialului sau. Ma bucur sa vad cum atatia oameni rezoneaza cu aceasta cauza si au venit alaturi de noi. impreuna salvam nu doar mori, ci si oameni si comunitati. Astept cu nerabdare ultima actiune unde sper sa revad multi prieteni vechi ai morilor” a spus Andrei Amarghioalei, Shop Manager Orange Romania si coordonator proiect.

Anul acesta, Asociatia Acasa in Banat si Fundatia Orange si-au unit fortele pentru a salva patrimoniul mulinologic din judetul Caras Severin si pentru a-l introduce intr-un circuit turistic.

La finalul acestui an, prin intermediul proiectului „Salvam Morile de Apa”, 10 mori de apa din localitatile Garnic, Sopotu Vechi (comuna Dalboset) si Parvova (comuna Lapusnicel) isi vor recapata stralucirea de odinioara si vor fi pregatite sa intampine turistii care ajung in aceste minunate sate, ajutand la dezvoltarea economica a comunitatilor locale cu peste 1500 de persoane.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.