TIMISOARA. Se reia astazi exercitiul national ‘Miercurea Alarmelor’.
CITESTE SI: Masina prabusita de pe un pod. S-a rasturnat chiar pe liniile de tramvai. Foto
Astfel, in intervalul orar 10:00 – 11:00, se vor testa si verifica echipamentele din componenta sistemului de instiintare, avertizare si alarmare in situatii de protectie civila.
š¢ Pe timpul simularilor vor fi verificate atat fluxurile de transmitere a mesajelor de instiintare catre autoritati, cat si modul de functionare a mijloacelor de alarmare a populatiei (sirene) existente la nivelul comunitatilor.
In perioada vizata, locuitorii din judetul Timis vor auzi semnalul āalarma la dezastreā, compus din 5 sunete a cate 16 secunde fiecare, cu o pauza de 10 secunde intre ele.
„Instiintarea, avertizarea, prealarmarea si alarmarea se realizeaza in scopul dispunerii masurilor de protectie a populatiei si bunurilor materiale, precum si pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des intalnite situatii in care este alarmata populatia, prin intermediul sirenelor electrice si electronice,au loc pe timpul inundatiilor, cand este semnalata iminenta producerii unor viituri care sa puna in pericol viata persoanelor.
De asemenea, sistemul de instiintare ā alarmare este utilizat in cazul producerii unor accidente tehnologice in care sunt implicate substante periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau caderii obiectelor din atmosfera. Aceasta metoda destinata protectiei populatiei civile poate fi utilizata si pe timpul conflictelor armate.
Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificatii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizeaza anumite masuri pentru comunitate.
In cazul unor situatii reale, mai multe informatii vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicatiei DSU si alte surse ale structurilor pentru situatii de urgenta, precum si posturi radio si TV.
Rezilienta comunitatii pentru a depasi urmarile unor dezastre este consolidata prin pregatirea permanenta a autoritatilor responsabile cu managementul tipului de risc, in colaborare cu populatia civila, pentru atingerea dezideratului comun de imbunatatire a capacitatii de reactie a unui stat in fata provocarilor„, transmit reprezentantii ISU Timis.