Vot final in Camera Deputatilor. Muzeul National al Revolutiei de la Timisoara, punct de reper in Europa

Înființarea Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 de la Timișoara, proiect inițiat în 2012 de către deputatul PNL Timiș Ben Oni Ardelean și care a cunoscut un periplu complicat de a ajunge la finalizare, a marcat încă o etapă semnificativă în înfăptuirea sa. Astăzi, 29 iunie, a fost dat votul de înființare a instituției muzeale în camera decizională – Camera Deputaților. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în ședința din data de 11 aprilie 2022.

Consider că acest Muzeul al Revoluției nu este un muzeu oarecare, ci este o îndatorire sacră a noastră, a timișorenilor, dar și a României, de a comemora și a da cinste eroilor Revoluției din 1989, și în același timp, de a putea menține vie flacăra libertății, a democrației și a adevărului. Cred că acest muzeu va fi un punct de reper în toată Europa de Est pentru toți cei care vor să înțeleagă cât de valoroase sunt libertatea și dreptatea în societate”, a declarat deputatul Ben Oni Ardelean, inițiator al acestui muzeu important pentru istoria Timișoarei și nu numai.

O altă veste bună pentru viitorul muzeului a venit, recent, de la Ministerul Culturii, când s-a anunțat lista cu obiectivele istorice de importanță națională care vor fi reabilitate printr-o finanțare atrasă de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Printre acestea se află și Garnizoana Timișoara din Piața Libertății, unde va fi sediul viitorului Muzeu Național al Revoluției.

Prin acest acord-cadru cu BCDE, pentru Muzeul Revoluției vor fi alocate 16 milioane de euro. Sunt bani pentru proiectare și execuție. Va fi un proiect unicat, care va include multimedia, filmări, mărturii, holograme”, a mai spus deputatul PNL Timiș, Ben Oni Ardelean.

De la finele anului trecut, muzeul se află în faza de proiectare, iar până în toamna acestui an, un colectiv complex și numeros format din arhitecți, ingineri proiectanți, structuriști, de instalații, topograf, geotehnician, urbanist, muzeograf, istoric, psiholog specialist în educație muzeală, specialiști în proiectarea de spații imersive, realitate virtuală și augmentată, designer grafic, specialiști în proiectare media și design iluminare trebuie să termine planul urbanistic zonal, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic de execuție și alte documente necesare.

Înființarea acestei instituții muzeale de importanță națională la Timișoara se dorește a fi o valoroasă recunoaștere a rolului determinant jucat de timișoreni în zorii războiul cu unul dintre cele mai atroce regimuri represive din Europa și din lume. (P)

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.