Simtul umorului este un instrument foarte puternic in relatiile umane. Recunoastem ca tuturor ne place sa avem in preajma oameni care sa ne faca sa radem. Ei sunt ca niste magneti. Iar cand se dovedeste ca beneficiile rasului asupra sanatatii noastre sunt multiple, atunci putem contrazice pe oricine il respinge, pe motiv ca enerveaza.
Studiile realizate de specialisti au demonstrat ca rasul in hohote scade tensiunea arteriala si influenteaza hormonii care controleaza apetitul. De asemenea, ajuta la cresterea colesterolului bun, a hormonilor cu rol important in sistemul imunitar si al starii de spirit.
In plus, in timpul rasului, se produce dilatarea arterelor (reducandu-se astfel inflamatia), potrivit Psychomedia.
Echipa condusa de profesor doctor Lee Bork, de la Universitatea din Loma Linda (California), a efectuat un studiu pe 14 persoane, barbati si femei. Acestia au urmarit doua tipuri de filme, intr-un interval de doua saptamani. Mai exact, o drama si o comedie.
Niciun efect semnificativ nu a fost observat dupa vizionarea filmului trist, in timp ce urmarirea secventelor amuzante ale unei comedii a dus la scaderea tensiunii arteriale si a leptinei, hormonul care transmite semnalul satietatii. S-a mai constatat ca hormonul ghrelin, ce provoaca foamea, a crescut. Efecte similare s-au inregistrat si dupa exercitii fizice moderate.
„Este fascinant”, comenteaza cercetatorul, „ca emotiile pozitive asociate comportamentelor, cum ar fi: ascultarea de muzica, cantatul si acum rasul, sa se traduca ca rezultate in multe tipuri de optimizare a mecanismelor biologice”.
Ce efecte are rasul asupra diabetului
Rasul regulat la bolnavii de diabet influenteaza cresterea colesterolului bun (HDL), reduce inflamatia. Lee Berk, pe baza altor studii, sustine ca simpla anticipare a vizionarii unei comedii conduce la niveluri crescute de beta endorfine (ce imbunatatesc starea de spirit) si a hormonilor care intaresc sistemul imunitar, cu 27, respectiv 87%.
Anticiparea momentului de ras mai are un rol important si in reducerea hormonilor de stres: cortizol, adrenalina si dopac cu 39, 70, 38%.
Alti cercetatori psiho-neuro-imunologi au examinat eficienta rasului la persoanele cu diabet. Boala prezinta risc crescut de atac de cord, orbire si alte complicatii neurologice imunitare si vasculare.
Douazeci de pacienti, prezentand grad ridicat de risc (diabet, hipertensiune si hiperlipidemie – grasimi in sange), au fost repartizate aleatoriu la tratamente cu medicamente conventionale sau la tratamente completate cu terapia prin ras.
Ambele grupuri au luat medicamente pentru diabet, hipertensiune si colesterol. Grupul ce a urmarit, 30 de minute pe zi, filme comice, a prezentat niveluri scazute de adrenalina, sugerand stres mai mic. Dupa un an, colesterolul mai bun a crescut cu 26%, comparativ cu celalat, doar 3%.
Proteinele C reactive, semnul inflamatiei arterelor, au scazut cu 69%, pentru primul grup, fata de 26, la grupul supus comparatiei. Autorii studiilor au ajuns la concluzia ca rasul reduce riscurile cardiovasculare asociate cu diabetul si sindromul metabolic.