A nins iar in Europa, tocmai in luna florilor. Campiile Elvetiei au fost atinse de zapada, iar in Olanda s-a inregistrat un record de temperaturi scazute. Meteorologii spun ca in Franta si Germania e deficit de soare.
Potrivit specialistilor, Europa de vest cunoaste, la sfarsit de mai, o vreme deosebit de friguroasa venita din nord, in timp ce in est, in Romania sau in Rusia, incepe sa se instaleze caldura.
In Austria, in zonele montane, ninge ca-n povesti
In Europa occidentala, ‘frontul frigului cuprinde Londra, Amsterdam, Frankfurt, Paris’ – a enumerat Olivier Proust, realizatorul previziunilor pentru Meteo France. Potrivit acestuia, actualele conditii meteo sunt ‘exceptionale’, avand in vedere ‘combinarea a diferiti parametri – ploi puternice, deficit de soare si temperaturi hibernale’. Asta dureaza deja de 3 saptamani.
Vineri dimineata, la Paris erau 3,7 grade Celsius, cea mai joasa temperatura inregistrata la o data de 24 mai din 1887. In medie, in Franta, temperaturile sunt mai mici cu 5-6 sau chiar cu 10 grade pe alocuri decat cele obisnuite pentru acest sezon.
In Olanda, joi s-au inregistrat cele mai scazute temperaturi pentru 23 mai de la inceputul inregistrarilor, in 1901, potrivit Institutului olandez de meteorologie.
In sud, in Italia, termometrele aratau doar 7 grade la Milano si 6 la Bergamo, in timp ce anul trecut pe vremea aceasta erau 30 de grade, a remarcat Judith Jaquet, de la Centrul Meteo Epson.
In Germania, in schimb, luna mai nu se prezinta mai friguroasa decat de obicei, dar ‘ceea ce frapeaza este lipsa luminii: cu 50% mai putin soare decat in mod obisnuit’, a indicat purtatorul de cuvant al serviciilor de meteorologie, Uwe Kirsche.
In Belgia, unde temperaturile medii sunt cu 2 grade mai joase decat cele normale, soarele a stralucit pana acum doar 89 de ore, in mai, in conditiile in care media pe luna intreaga este de 191 ore, a precizat joi pentru RTL-TVI un reprezentant al Institutului regal de meteorologie. Ultima data cand a plouat atat de mult in luna mai in Belgia a fost in 1984.