Vremuri grele, dar baschetul ramane in picioare. SCM Timisoara putea organiza primul turneu de sala, dar a fost blocata din interior

TIMISOARA. Unul din sporturile care au avut cel mai mult de suferit in aceste vremuri urate, pandemice, este baschetul. Chiar si asa, unul din cele mai iubite sporturi din lume a rezistat, si, chiar daca mai tarziu decat alte competitii, s-a restartat. Au fost meciurile din Cupa Romaniei, iar in decembrie incepe in sfarsit si campionatul.

CITESTE SI: O jucatoare de la Fortuna Becicherecu Mic, integralista in umilinta cu Spania. Clubul timisean nu are nicio fotbalista la nationala Romaniei  

Unul din cei mai cunoscuti oameni din baschetul autohton este fara indoiala Dragan Petricevic. Nume, care nu mai are nevoie de prezentare, selectioner la echipele masculine si feminine, campion de mai multe ori cu cluburi din tara si dublu castigator al Cupei Romaniei cu trupa de pe Bega, banateanul cu sange bosniac a ramas, mai ales la greu, unit cu orasul unde este si „legitimat”, ca roman, la Timisoara. El a vorbit exclusiv pentru Opinia Timisoarei, despre momentele grele pe care le transverseaza baschetul.

– Dragan, iata ca in sfarsit va incepe si campionatul. De ce insa asa de tarziu?

Dragan Petricevic: Au fost aceste multe masuri luate ca si protectie medicala pe timp de pandemie. Baschetul ramane sportul in care e nevoie de doua teste, nu unul cum se cere la alte discipline. Au fost vremuri grele pentru toti, o situatie greu de gestionat pentru cluburi, destule necunoscute, multe hotarari luate pe ultima suta de metri, amanari, cheltuieli mari, etc. O situatie grea, dar cel mai important este sa fim sanatosi si sa ne putem ocupa cat mai bine de ceea ce facem noi, baschet.

– Echipa timisoareana a trecut printr-un moment greu, atunci cand mai multi jucatori au fost testati pozitiv. Cum a trecut acea perioada?

Dragan Petricevic: Desi ne-am ferit cat am putut si am respectat cu strictete toate normele medicale, iata ca si noi am fost expusi acestui virus neiertator. A fost o perioada foarte grea de gestionat. Aici tin sa le multumesc kinetoterapeutei Andreea Goanta si intreg staff-ului medical care au avut grija de noi toti. Si eu am stat in izolare si chiar daca am coordonat de la telefon toata operatiunea de recuperare, ei s-au ocupat indeaproape de toate nevoile sportivilor. Dupa carantina, recuperarea a continuat deoarece nu inseamna ca daca am stat 14 zile izolati totul este ok. Au urmat testele de sange, EKG-urile la plamani, a fost o situatie complexa. Per-total, cu multe sacrificii, ne-am intors cu bine la antrenamente, dar si aici am intrat treptat la efort, deoarece nu am vrut sa suprasolicitam jucatorii care au avut de suferit. Cum am spus, o situatie dificila si complexa, dar ne bucuram ca acum totul este bine si suntem nerabdatori sa revenim pe parchet la meciurile oficiale.

– Un prim pas a fost facut, calificarea la turneul final al Cupei.

Dragan Petricevic: Desi am avut trei absenti, dintre titulari, ma declar foarte multumit de cum s-au descurcat baietii la turneul de la Sibiu. Am intalnit echipe puternice si valoroase, mult mai stabile financiar si am reusit jocuri bune si o calificare mai mult decat meritata. Sunt multumit de fiecare sportiv care a intrat pe parchet, nu a fost usor cu trei meciuri in patru zile, oboseala si tot acest stres cauzat de boala fiind alti adversari, nevazuti, dar am trecut si aici cu bine, am dat si sansa unor copii sa debuteze, un junior de 16 ani (n.r. Schipor) a reusit si primele puncte la seniori. Pe scurt, a fost un turneu cu multe provocari, dar de care am trecut cu bine.

– In luna decembrie incepe campionatul. Timisoara era in carti sa organizeze primul turneu?

Dragan Petricevic: Nu am depus o candidatura la Federatie, pentru ca in primul rand trebuia sa primim OK-ul din partea conducerii clubului. Astfel, am intocmit un referat complet in care am explicat de ce este bine ca Timisoara sa organizeze acest turneu. Era vorba in primul rand de reduceri de cheltuieli din toate punctele de vedere, atat cu transportul cat si cu hrana si altele. Una e sa joci pe teren propriu, una e sa joci la Galati sau Bucuresti. In plus, jucatorii doreau si ei sa joace acasa si era o buna sansa si pentru comunitate, pentru ca orice ajutor in aceste vremuri pandemice, asemanatoare unor vremuri de razboi, conteaza. Alte trei echipe ar fi venit aici, s-ar fi cazat si ar fi cheltuit niste sume care ar fi intrat in conturile afacerilor de aici. Ne-am fi dorit sa aratam ca si la Timisoara se mai face sport, deoarece nicio disciplina de prima liga nu a mai evoluat de luni bune acasa. Se implinesc acusi 31 de ani de la startul Revolutiei si doream sa comemoram prin joc, aici la Timisoara pe cei care ne-au facut atunci liberi. In fine, raspunsul pe care l-am primit de la doamna director (n.r. contabila clubului SCM) a fost negativ. Departe de mine gandul de a face polemica, ma gandesc ca au fost motive intemeiate si de accea nici nu vreau sa comentez aceasta decizie. Ne conformam si mergem mai departe.

– Asadar, la Timisoara nu s-a putut, dar mergeti la Oardea. Cum va fi turneul?

Dragan Petricevic: Pana la urma este bine ca nu mergem departe de casa, va dati seama ce cheltuieli erau daca trebuia sa mergem de exemplu pana la Galati. Oradea o cunoastem bine ne bucuram ca vom juca acolo. Partidele vor fi extrem de grele, Oradea este campioana si principala favorita a acestei prime grupe. Apoi jucam cu Galatiul, o necunoscuta pentru noi, deoarece nu am mai evoluat contra lor. Din ce am vazut insa la turneul de Cupa Romaniei este o echipa serioasa, cu jucatori valorosi care practica un baschet bun. Vom mai juca cu Targu Jiu, desigur, i-am batut la Sibiu, dar in conditii speciale, iar acum niciun meci nu seamana cu altul. Se anunta un turneu echilibrat cu o favorita clara si in ceea ce ne priveste pe noi, vom avea meciuri dificile, dar trebuie sa ne ridicam nivelul pentru ca sunt asteptari mari din partea suporterilor.

SCM merge astfel mai departe si continua lupta pentru a pastra Timisoara in elita. Pacat insa ca nici noua administratie nu se ridica la nivelul echipelor pe care ar trebui sa le ajute, atata timp cat vorbim de un club municipal. Timisoara este vaduvita de sport si asta se vede cu ochiul liber, mai ales ca suntem campioni doar la planuri si machete, insa la sprijinul echipelor locale, mai rarut…

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.