Workshop-ul international ‘Educatia deschisa – concepte, unelte, resurse si practici’, un succes in educatia deschisa la, Universitatea Politehnica Timisoara

TIMISOARA. A treia editie a Workshop-ului international „Open Education – concepts, tools, resources and practices / Educatia deschisa – concepte, unelte, resurse si practici” a avut loc vineri, in 11 martie, la Universitatea Politehnica Timisoara.

Evenimentul a reunit peste 100 de participanti, printre care profesori universitari si din invatamantul preuniversitar, studenti, specialisti din companii IT si de training – interesati de resursele educationale deschise OER (Open Educational Resources), cursurile masive deschise online de tip MOOC (Massive Open Online Courses), dar si de utilizarea mobile learning si a datelor deschise, atat in invatamantul universitar, cat si cel pre-universitar.

Cei care nu au avut ocazia sa participe fizic la eveniment au putut urmari prezentarile si dezbaterile din cadrul evenimentului online, in timp real. Astfel, peste 65 de persoane au urmarit canalul video al Centrului de e-Learning. Toate prezentarile sunt disponibile si online, urmand ca inregistrarile video sa fie integrate intr-un curs online, deschis, despre educatia deschisa.

Workshop-ul a reprezentat un success in randul participantilor care si-au manifestat interesul in resursele si tehnologiile educationale disponibile de tip MOOC, OER, Open Data si au participat in continuare la o dezbatere pe aceasta tema.

Saptamana Educatiei Deschise (Open Education Week) este un eveniment promovat de asociatia mondiala Open Education Consortium, avand ca scop prezentarea oportunitatilor pe care le ofera educatia deschisa, a rezultatelor integrarii acesteia in toate formele de educatie, fie ca este vorba de dezvoltarea de abilitati sau cunostiinte la locul de munca, ca suport al educatiei universitare sau pre-universitare sau pur si simplu pentru a afla ceva nou, legat de un interes personal al fiecarei persoane. Toate evenimentele la nivel global au fost puternic prezentate in retelele sociale si online.

Workshop-ul a fost deschis de Dr. Diana Andone, director al CeL si organizator al evenimentului, care a vorbit publicului despre conceptele de Educatie Deschisa, Resurse Educationale Deschise, despre invatarea pe tot parcursul vietii, dar si despre experienta integrarii cursurilor de tip MOOC si a proiectelor studentesti romano-americane in cadrul Universitatii Politehnica Timisoara.

Prof. Paul Bacsich de la Open Education Working Group, Marea Britanie – unul din cei mai influenti consultanti ai Uniunii Europene in zona de educatie deschisa – a participat la workshop printr-o videoconferinta live, in cadrul careia a vorbit despre starea legislativa a educatiei deschise in Europa si a oferit o serie de opinii in ceea ce priveste adoptarea politicilor legislative care favorizeaza acest tip de educatie.

Prof. Gráinne Conole, de la Bath Spa University, Marea Britanie a participat la eveniment live online si a prezentat un model al practicilor de predare deschise, bazat pe un concept de proiectare al unui curs integrat si participativ.

Prof. Carmen Holotescu de la Universitatea “Ioan Slavici” din Timisoara a oferit publicului o situatie curenta a integrarii cursurilor de tip MOOC in educatia din Romania, dar si a proiectelor care vizeaza aceasta miscare si a pasilor care trebuie urmati in acest sens.

Conf. Gabriela Grosseck de la Universitatea de Vest din Timisoara a prezentat o serie de date statistice din cadrul unui proiect al UVT, care au relevat perspectiva studentilor asupra cursurilor de tip MOOC.

Dr. Vlad Mihaescu, UPT, a prezentat participantilor prima evaluare cu studenti a UniCampus – o platforma de tip MOOC dezvoltata in UPT, din cadrul lucrarii sale de doctorat, proaspat finalizate.

As. Dr. Andrei Ternauciuc de la UPT a vorbit despre „Campusul Virtual” platforma de invatare online din cadrul UPT bazata pe Moodle, care sta la baza invatamantului la distanta si cu frecventa redusa, dar si a studiilor de master din cadrul UPT, gestionand peste 1300 de cursuri.

SI. Dr. Mugur Mocofan de la UPT le-a vorbit celor din sala despre experienta sa in utilizarea telefoanelor smart si a tehnologiilor mobile in evaluarea studentilor in timpul cursurilor.

As. Dr. Silviu Vert de la Universitatea Politehnica din Timisoara a explicat conceptul datelor deschise (Open Data) si a oferit o serie de sfaturi in gestionarea si utilizarea acestora ca si resursa in educatie.

Radu Ticiu de la asociatiile StartHub si BanatIT le-a povestit participantilor despre importanta cunostiintelor de programare in educatia copiilor si miscarea “CoderDojo” prin intermediul careia s-a creat o retea informala de mentori care invata copiii programare, atat la Timisoara, cat si la nivel national si international.

Dan Bugariu, co-fondator al Asociatiei Smart City a tinut o prelegere despre multiplele roluri pe care le pot lua dascalii in educatia si formarea discipolilor, dar si importanta pe care o prezinta rolul acestora in evolutia societatii noastre.
Nicolaie Constantinescu de la Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania a avut o interventie live de la Conferinta in Educatia Deschisa din Bucuresti, desfasurata in paralel cu evenimentul de la Timisoara. Acesta le-a transmis celor din sala noutatile privind initiativa de a crea o biblioteca nationala virtuala, online, care sa ofere acces gratuit la toate resursele din educatie disponibile.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.