TIMISOARA. Supranumit Printul Banatului, faimosul contrabandist de tigari din Timisoara, Zaher Iskandarani, este cautat de politisti, dupa ce la vineri a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la 5 ani de inchisoare, intr-un dosar mai vechi.
Omul de afaceri sirian ar fi trebuit deja sa se prezinte la Politie pentru a fi incarcerat, insa nu a facut-o inca si de aceea a fost dat in urmarire generala. Potrivit unor surse, Zaher Iskandarani s-ar afla in Bucuresti si ar fi anuntat politistii ca se va preda in scurta vreme.
Zaher Iskandarani a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT Bucuresti, dupa ce in 2005, in urma unor descinderi, oamenii legii au descoperit la fabrica sa de tigari de la Sacalaz cantitati mari de tutun pentru care nu existau documente de provenienta, pachete de tigari purtand marci celebre, precum si timbre falsificate. Iskandarani a fost acuzat de “initiere si constituire a unui grup infractional organizat avand drept scop comiterea de infractiuni grave, respectiv contrafacerea si contrabanda de mare anvergura cu tigari”.
Zaher Iskandarani a fost si arestat, la 19 mai 2005, impreuna cu Eugen Iovescu si Ghannoum Obayda, sub acuzatia de . A parasit arestul tot in luna mai 2005. Iskandarani a fost suspectat si intr-un dosar de spalare de bani, dar a primit neinceperea urmaririi penale (NUP) in noiembrie 2009. In acel dosar, anchetatorii au pierdut urma a 13,7 milioane de euro, care au disparut in contul unei firme din Siria. Prejudiciul provocat statului roman a fost estimat la 1,8 milioane de euro.
Zaher Iskandarani a fost trimis in judecata, in 15 iunie 2006, fiind acuzat de infractiuni privind operatiunile vamale ilicite cu utilaje de productie a tigarilor si alcoolului, in afara antrepozitului fiscal, precum si ascunderea sursei impozabile, prejudiciul adus statului fiind de aproape doua milioane de lei noi (aproape 580.000 de euro).
Anchetatorii au stabilit ca, incepand din 1990, Iskandarani a avut un rol important in contrafacerea si contrabanda cu tigari, fiind proprietarul unei fabrici din Timis. Potrivit acestora, tigarile erau destinate atat pietei din Europa de Vest, cat si Orientului Mijlociu. Tutunul era livrat de la o firma din Liban, care ar fi controlata de familia lui Iskandarani.
Procesul s-a incheiat vineri la Curtea de Apel Bucuresti care a decis condamnarea definitiva a omului de afaceri, precum si a alti doi complici.
Zaher Iskandarani a disparut insa, asa ca a fost dat in urmarire si in consemn la frontiera.
Ramane de vazut daca omul de afaceri sirian se va prezenta la politie in aceasta dupa-amiaza.
Pareri
Am inteles,astea sunt lucrurile rele pe care le-ar fi comis (desi,ma indoiesc) dar, relatati si faptele inzecit mai bune pe care le-a facut ! Cand s-a desfiintat f-ca de tigari din Tm, a angajat o multime de muncitori de acolo (saracii,ei stiau sa faca doar tigari) ,plus ca a fabricat cele mai ieftine tigari de pe piata-Victory (fumatorii stiu) ! S-a urmarit eliminarea lui si s-a reusit !
Parca revad un film din anii ’90… Inainte de alegeri, Zaher este arestat. Dupa, e … eliberat.
Ba da mai lasati-o dracului cu asocierea tuturor viniturilor cu Banatul!
Un moldobvean,,,marele,, Florin Ilie e,,Leul Banatului,,…un arabate e ,,Printul Banatului,,..
Banatenii nu au apucaturi din astea de a se impopotona cu nume de fala,e tipic oltenilor si miticilor si ma gandesc ca redactorul de aici este oltean…
Ne place sa comentam dar nu stim ce! E adevarat ca erau cele mai ieftine tigari, este adevarat ca l-a calcat in picioare pe Philip Morris si a devenit un ghimpe in coastele granzilor….dar sa nu uitam de ce este condamnat! Este vorba prejudiciul adus statului, poate daca tigariile erau destinate doar pietei din Romania altfel era situatia. DECI…timbre falsificate, spalare de bani, conturi….s.a.m.d. sa revenim: Sunt alte persoane care au ciugulit pe langa el si nu au fost tocmai ortodoxi, cand mananci cu regele ..te crezi rege, astfel omul de afaceri Ghannoum Obayda mare falsificator de documente si „tepar” de meserie prin inima complexului studentesc din Timisoara a reusit sa-i deschida mintea omului cum se fac banii rapid. De la faima la esec exista o singura treapta, suntem surprinsi de decizia instantei intrucat numitul Z.I. a dat semne clare de revenire prin randul contribuabililor bineinteles cu mici exceptii.