Zbori in toata lumea si castigi bani frumosi! Vezi aici cum poti ajunge stewardesa?

In ciuda crizei care a afectat si transporturile pe calea aerului, companiile  aeriene vor avea intotdeauna nevoie de insotitoare de bord „fresh”. Mai ales ca in aceasta bransa o cariera dureaza doar cativa ani, dupa care postul se elibereaza si e gata sa fie ocupat de o noua tanara candidata.

Ce este insotitoarea de bord?

Insotitoarea de bord (stewardesa) primeste pasagerii la bordul navei, le acorda asistenta pentru ocuparea locurilor, asigura confortul si buna lor stare de spirit, se ocupa de orice problema privind securitatea la bord, serveste gustari.

Conditii elementare: Minimum 18 ani. Se prefera cele necasatorite, iar, de multe ori, aceasta este chiar o conditie obligatorie. Aspect fizic placut. Putere de munca fizica si de concentrare nervoasa. Stapanirea de sine. Limba engleza fluent, o alta limba de circulatie internationala ar fi de dorit. Capacitate de comunicare si stapanire de sine, in orice situatie.

Conditii profesionale: cel putin Bacalaureatul si certificat privind absolvirea unui curs de profil, trecerea unor teste teoretice si practice stabilite de companie, carnet de conducere categoria B.

Conditii de comportament: Atentie distributiva, punctualitate, seriozitate, capacitatea de a fi totdeauna amabila, usurinta de a acumula cunostinte, memorie, implicare, devotament fata de profesie, autocontrol, spirit de observatie.

Ce urmeaza?

Daca ai facut fata conditiilor preliminare, poti candida si compania te va pune la incercari. Prima incercare: angajatorul cere sa-ti platesti cursurile, profesorii, antrenamentele. Circa 3.000 de euro.

Poate n-ai acesti bani, dar compania nu e dispusa sa plece la drum cu cineva care, pana acum, n-a dovedit ca stie sa faca ceva cat de cat profitabil.

Asadar, platesti si te inscrii la cursuri. Test de admitere: examen medical, engleza, geografie. Daca le-ai trecut, mergem mai departe.

Cursul dureaza cel putin o luna, in functie de compania respectiva. Colocvii saptamanale eliminatorii, teste de verificare, apoi examene: legislatie aeronautica, teoria zborului, meteorogie, geografie, prim ajutor.

Abia dupa promovarea examenelor, incepe partea senzationala: cunoasterea aeronavei. Un numar de ore, instruire pe nava aflata la sol si, acelasi numar de ore, in zbor. Candidata va deveni instruita pe un anumit tip de nava, va primi licenta de zbor pe acel tip si nu va avea competenta sa zboare pe alt fel de nave.

Ultimul pas: obtinerea licentei, valabila numai la firma care a emis-o, dar un atu foarte important pentru cine va incerca, in viitor, sa obtina si o alta licenta, la alta companie si – eventual – pe alt tip de aparat.

Merita banii?

Castigurile nu sunt atat de fabuloase pe cat ar parea unor necunoscatori. Poate satisfactia de a zbura peste meridiane este mult mai atragatoare. O firma romaneasca facea cunoscut, pe site-ul ei, salariul de baza al insotitoarei incepatoare: 600 euro pe luna.

Daca adaugam sporurile si indemnizatia aferenta fiecarui zbor, o asemenea insotitoare poate ajunge pana aproape de 1.000 euro. Nu pare mult, dar putini incepatori ar atinge acest nivel, daca s-ar angaja la sol.

Firmele straine isi pot plati mai bine personalul navigant. O companie franceza promite – tot pe Internet – un salariu de inceput la nivelul 1.100 euro, plus orele de zbor, plus indemnizatia de transport, masa, uniforma gratuita. Venitul poate urca usor la 1.500 euro lunar.

La sfarsitul carierei, o asemenea insotitoare poate atinge 4.500 euro, ceea ce nu e rau. Raul este ca, in acest profil, cariera se sfarseste repede. Companiile doresc insotitoare tinere, pentru doua motive, din care unul tine de infatisare, iar altul nu iarta faptul ca, pe masura ce inainteaza varsta, scade randamentul specific activitatii la bord.

Perspectiva insotitoarei de bord consta in aceea ca, tocmai cand a atins apogeul jobului sau, este nevoita sa-si caute un altul.

Totusi, chiar si fara obligatii contractuale, multe companii sunt atente cu personalul „maturizat” si isi recruteaza angajatii cu munca la sol, dintre insotitoarele trecute de o anumita varsta.

Este momentul cand orice insotitoare trebuie sa se resemneze, unele se intristeaza, iar altele profita de ocazie si se marita.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.