TIMISOARA. Biciclistii din Timisoara s-au strans, luni, pe strada Popa Sapca, chiar de ziua de nastere a primarului Nicolae Robu, in semn de protest fata de pistele inguste aflate pe trotuarele proaspat reabilitate.
Zeci de biciclisti s-au adunat luni seara pe strada Popa Sapca din oras, care nu a fost inca deschisa circulatiei.
Cei care folosesc bicicleta drept mijloc de transport in Timisoara sunt nemultumiti de faptul ca pistele se afla pe trotuare, iar spatiul pe care trebuie sa il imparta cu pietonii are o latime de doar 2 metri.
Ei mai spun ca lucrarile de modernizare puteau include o pista velo dedicata. Protestul, organizat pe Facebook si programat sa tina pana la orele 20.00, se desfaoara pasnic, fiind atent supravegheat de politistii locali.
Primarul Nicolae Robu le-a raspuns bciclistilor in urma cu o zi, printr-o postare pe contul sau de Facebook. Edilul spune ca spatiul de pe strada Popa Sapca nu permitea o astfel de amenajare.
‘Sa fiu corect inteles: eu sunt alaturi de biciclisti in doleanta lor legitima de a avea piste dedicate cat mai bune si cat mai multe, cum sunt alaturi de toti ceilalti cetateni ai orasului, fiecare categorie cu propriile doleante, la fel de legitime si ele. In tot si-n toate, insa, trebui sa prevaleze ratiunea. Punctual: ecartul stradal al strazii Popa Sapca este un dat, el e atata cat e si pe el trebuie sa ne pliem! Eu cred ca, in conditiile date, oricine ar fi realizat ce am realizat si noi: 4 benzi auto, locuri de parcare, aliniamente de copaci si o pista bifunctionala, in regim “space sharing” -alee pietonala+pista de biciclete’, a precizat Nicolae Robu, pe Facebook.
Biciclistii au cerut in numeroase randuri municipalitatii ca pistele sa nu mai fie facute in bataie de joc, sa se renunte definitiv la vopseaua verde care pe ploaie devine extrem de alunecoasa si, in principiu, traseele sa fie pe carosabil. Dar in zadar.
Biciclistii atrag atentia ca intr-un oras sufocat de trafic, intr-un smart city de nivel european, cum ii place primarului Nicolae Robu sa numeasca Timisoara, transportul pe doua roti ar trebui incurajat si nicidecum marginalizat.
Pasajul Popa Sapca a fost largit la 23 de metri si are o inaltime de 4,65 m. Strada Popa Sapca are 4 benzi de circulatie, cate doua pe fiecare sens, insumeaza 14 metri latime, de la Punctele Cardinale si pana la cimitirul Eroilor. Lucrarile au costat 23.999.000 lei, fara TVA.
Zona, cuprinzand strada Popa Sapca, pasajul si strada Demetriade, va fi deschisa traficului cel mai probabil marti, dupa spusele primarului Nicolae Robu.
Pareri
Domnule primar, sper sa citesti asta, ca sa pricepi: Popa Sapca e o artera importanta, una din putinele care leaga Nordul orasului (Lipovei, Aradului, Circumvalatiunii, Mall) de centru si Sud. Tot traficul se desfasoara prin Gh.Lazar, Aradului, Popa Sapca, mai putin prin Baader, si atat!. Mii de oameni locuiesc in Nord (acolo sunt locuinte) si lucreaza in Sud, acolo sunt platforme industriale. Mai adaugam circulatia inspre/dinspre Mall si Openville, spre si dispre Centru. Mersul cu bicicleta pe aici e 90% utilitar, vrei sa ajungi repede si sigur la destinatie, si doar 10% de promenada, e aglomerat si zgomotos. Pe trotuar sunt pietoni, copii, oricand poate iesi cineva dintr-o curte, oamenii stau la o vorba, femei cu copii, oameni cu bagaje mari, batrani, nu se poate merge ca lumea. O pista de biciclete de-a lungul carosabilului e foarte necesara, ca sa poti merge repede si cursiv. O bicicleta in plus inseamna o masina in minus. Poate, ca profesor de calculatoare, politician si primar toate astea sunt mai greu de inteles, e ok. Dar toate aceste lucruri ar fi trebuit explicate in vestitele dumitale „Studii de fezabilitate”, daca platesti sa le faca firmele prietenilor incompetenti rezultatele sunt cele care se vad, si te va injura lumea, zi de zi, din ce in ce mai mult. Un cetatean nemultumit in plus inseamna un vot in minus! Iar placutele cu numele primarului pe diverse pasaje se pun usor, dar se si dau jos usor. La multi ani!
Sper că vei citi acest răspuns la comentariul tău și a altor USR-iști și PSD-iști, „dacă sunteți prosti de mici când sunteți mari numai va jucați s-au mai bine zis vrei să te dai cu bicicleta pe Popa Sapcă” . Ceia ce voi nu înțelegeți este că lumea normală la cap s-a săturat de acțiunile voastre idioate la adresa unui om care chiar vrea să facă ceva pentru Timișoara. Iar ca să realizați dimensiunea prostiei voastre faceți o comparație între ce s-a realizat de timp de 25 de ani de către administrația lui Ciuhandu Orza „consiliați de Visinel si Ionelaș Cârpaci „, PSD-ul clanului
Sârbu în frunte cu Ponta ginere și prim ministru Grindeanu nepot președinte al consiliului județean Timiș și prim ministru, terminând cu Bojin, Dobra acești PĂCĂLICI al politicii timișene care nu au făcut pentru acest oraș apsolut nimic și Robu. Cât de prost poți fi să te faci de râs cu această demonstrație împotriva primarului dacă suprafața terenului nu permite mai mult și fie vorba între noi câți pietoni se plimbă pe Popa Sapcă să încurce bicicliștii. Sigur ROBU nu este perfect dar a te face de râs cu ori ce pret arată neputința voastră de a înțelege realitatea.
Comentariul tau nu are nimic de a face cu ce am scris, e o tipica diversiune de a abate atentia de la subiect, cum au zis rusii americanilor cand au fost criticati ca la ei nimic nu merge: „voi sa nu vorbiti ca voi omorati negri”. Nu intru in discutii despre ce a fost bine si rau in administratiile anterioare ca deviem de la subiect, dar ceea ce-mi zici e de fapt: „Robu are voie sa faca prostii ca si altii au facut”. Daca citesti alte ziare vei vedea ca traficul prin Popa Sapca e de 60.000 masini pe zi, deci am avut dreptate in comentariul meu. Si asa, pentru informare: nu fac parte din nici un partid, apreciez orice lucru bun facut de oricine, am scris comentarii pozitive la adresa tuturor partidelor care au pus osul la bunastarea orasului, orice realizare pozitiva a primarului primeste un „+” in comentariile mele din ziare si ma contrazic cu cei care vad totul in negru, comentatori sau ziaristi. Si nu fac parte din absolut nici o organizatie, si nu am participat la nici o actiune de protest. O zi buna!
parerea me ca cetaten nui subiectul ca o bicicleta in plus masina in minus nu ne intoarcem in timp din potriva i bine si cu masini si biciclete dar nu trebe facut din tantar armasar ati mers cu bicicletele mult si bine fara piste si nau existat probleme si cine is pe biciclete poate sa se dea la o parte ca nui legat la ochi ca merge drept numai poate sa mearga cu roata lipita de iarba verde lejer nu trebe atata problema de facut hai sa fim seriosi numai !!!
Eu cred ca 2 metri sunt sificienti. Bicicleta nu are latime mai mare de un metru, iar pentru pietoni celelalt metru este suficient. Va plangeti ca nu puteti merge unul langa altul sa stati la taclale si sa fiti atenti si la pietoni. Ziceti merci ca este pista, chiar asa cum e ea. Oras de nemultumiti si carcotasi. Daca nu este, „de ce nu este?”, daca este, „de ce e facut asa si nu altfel?”. In ritmul asta oricine ar fi primar nu cred o poate scoate la capat cu „Timisorenii”. Trist!
PE ACESTE CREATURI NU LE ÎNTÂLNEȘTI ÎN CALEA ȘAGULUI FĂCÂND DEMONSTRAȚIE PENTRU CA MINISTERUL MEDIULUI SĂ-ȘI IA STAȚIA DE MĂSURARE A POLUĂRII AERULU .
DE CE ? PENTRU CĂ SUNT SUNT CONTRA DEZVOLTĂRII ACESTUI ORAȘ .
Din pacate Timisoara e un oras cu multe zone vechi, pline de constrangeri in calea unei dezvoltarii, nu poti muta cladirile ca sa faci infrastructura asa cum ar trebui in mod ideal dar Timisoara e un oras al tolerantei si a convietuirii reciproce, asa ca pietonii si biciclistii trebuie sa faca la fel
Reporterita e verisoara cu Anastase…au fost 15 bicicliti si 20 de pozari