Zeci de copii s-au plimbat cu tramvaiul tras de cai si au admirat vagoane de peste 100 de ani! Nu s-a compostat niciun bilet si toata lumea a mers gratis cu RATT-ul de Ziua Transportului la Timisoara!

TIMISOARA. La aproape un secol si jumatate de cand primul tramvai tras de cai din Europa a aparut pe strazi, astazi Timisoara a sarbatorit Ziua Transportului: lumea a circulat gratis, iar copiii s-au distrat pe cinste!

Zeci de prichindei si-au luat parintii si bunicii de mana si au venit in centru ca sa vada „bijuteriile” RATT. S-au plimbat si s-au fotografiat cu tramvaiul tras de cai si cu „Gemenele”, o garnitura cu doua vagoane identice,  dar si cu altele expuse langa Catedrala Mitropolitana. Timisorenii n-au nevoie astazi de bilete pe mijloacele de transport in comun.

Distractia a inceput de dimineata, in Piata Libertatii. Au fost marcate 6 statii de tramvai, iar pe caldaram au fost imprimate potcoave, pentru a le aminti tututor ca Timisoara a fost primul oras cu tramvai tras de cai din Europa.

La Catedrala Mitropolitana au fost expuse toate vehiculele pe sine vechi ale urbei: „Gemenele”, vagonul restaurant „Timis”, precum si un vagon platforma, dar si un tramvai pe care au fost desenati doi caluti si pe care sta scris „Capitala culturala europeana – Timisoara, oras candidat” si „1869, primul tramvai tras de cai”.

Micutii au stat vreme buna in soarele arzator pe podul Traian care  face legatura intre Piata Maria si Centru pentru a se plimba cu tramvaiul tras de cai. Plimbarea a inceput insa cu minute bune de intarziere, deoarece harnasamentul cailor nu era complet.

„Ca la orice eveniment, corelarea si timpii pe care ni-i propunem la inceput nu putem sa-i asiguram in totalitate. Depinde de multi factori”, ne-a spus Ioan Goia, director Regia Autonoma de Transport in Comun Timisoara.

Directorul adjunct al regiei, Ionut Nasleu, a povestit ca doua parti din harnasament au fost din lemn si se temea ca acesteaar putea ceda la greutatea  vagonului tras de cai. „Trebuie sa mai vina doua chestii la hamuri. Sunt prea multi copii in tramvai. Initial, am adus 2 bete, sa le zic asa, de lemn, dar i-am trimis sa le aduca pe cele de fier, ca sa tina toti copiii”, a spus grijuliu Ionut Nasleu.

Timisorenii au asteptat si ei nerabdatori sa porneasca tramvaiul tras de cai. Au blocat aproape tot carosabilul de pe Podul Traian, iar imediat ce vagonul s-a pus in miscare, au alergat dupa el pana la Catedrala Mitropolitana.

„Nu are harnasamentul complet, de care trag caii, care se agata la caruta. Nu au avut deloc, de-aia nu pot sa plece cu tramvaiul. Am venit si eu de curiozitate. Cand circula pe linia lui 5, pe linia lui 7, eu circulam cu tramvaiul asta, dar diferenta e foarte mare”, a marturisit timisoreanul Ion Bac venit sa ia parte la sarbatoare.

„N-au tractiunea la cai, au plecat la herghelie la Izvin dupa ea. Am nepotelul sus in tramvai, asteptam sa vedem daca mai pleaca sau nu. Eu nu l-am prins pe vremuri”, a povestit si Ion Negrea. Alti oameni au asteptat langa tramvai, fara sa-i scape o clipa din ochi pe micutii dornici de plimbare.

„Eu nu stau de foarte mult timp. Copilul e putin nerabdator, dar pana la urma vede rar caii. Ii place aici, l-am intrabat daca vrea sa plecam, dar vrea sa mai stam. E prima oara cand prindem tramvaiul”, a spus si Adrian Pascuta.

Langa Catedrala, sute de timisoreni s-au fotografiat cu tramvaiele expuse si au ascultat fanfara, care a concertat timp de o ora in centrul urbei.

Sarbatoarea a fost una importanta pentru intreg orasul. Micutii care s-au plimbat cu tramvaiul tras de cai au fost extrem de emotionati. „A fost foarte frumos, ne-a placut ca ne-au adus caii sa ne traga. Parca suntem in anii ’80”, ne-a spus o fetita care nu avea mai mult de 6 anisori.

Bucuria unora, necazul altora! Circulatia a fost ingreunata pentru soferi din pricina sarbatorii

Cei mai nemultumiti au fost soferii. Dupa ce municipalitatea le-a inchis complet circulatia pe principalele strazi din zona Cetate, pe altele aglomeratia a fost la ordinea zilei.

„Cum sa fie, uneori e mai bine, alteori e de groaza. Azi cel putin, e de groaza. Nu numai aici, ci si pe Calea Aradului, a fost un accident. Se circula greu, in centru nu am intrat”, a povestit un sofer nemultumit.

Un alt conducator comenteaza si el organizarea autoritatilor. „E super. In loc sa fie politie si aici si acolo, e doar acolo politie, sta unul si dirijeaza. De acolo vin foarte putine masini. Acum vad ca e un politist, da din maini si crede ca face treaba”, a spus, ironic, un alt sofer.

„In zona centrala sunt expuse mijloace de transport in comun din diferite perioade, iar publicul le va putea vizita in acordurile muzicii de fanfara. In zona Cetate, va fi interzisa circulatia masinilor, intreaga zona fiind destinata concursurilor si plimbarilor pe bicicleta sau cu rolele. In aceasta zona vor circula doar mijloacele de transport in comun”, a explicat primarul Gheorghe Ciuhandu.

In 8 iulie 1869, Timisoara inregistra o noua premiera: se deschidea circulatiei prima linie de tramvai tras de cai, care unea Cetatea, adica Piata Sf. Gheorghe, de cartierul Fabric. La acel moment, Timisoara devenea primul oras din Europa sud-estica cu tramvai tras de cai.

FOTO: Dariana Dragos


Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cu exceptia zilei de astazi, titlul ar fi trebui sa sune zilnic in felul urmator: Zeci de copii,tineri, adulti si batrani se „plimba” zi de zi cu tramvaiele invechite puse la dispozitie de catre Regia Autonomă de Transport Timişoara.

    Zi de zi, mergem cu tramvaie infecte
    Te inabusi caci climatizarea e „defecte”.
    Calatorim zilnic cu piese de muzeu
    Nu avem nevoie sarbatoarea lu’ RATeTeu.
    Noi ne facem loc printre aurolaci cu pungi de lapte
    Si voi visati „trasport de calitate” ?!
    Ma gandesc cat e de banal
    Ca toate autobuzele ajung in parcare la Real

  2. Sa va f*t cu ratt -ul vostru ! V-ati gasit sa blocati circulatia, vineri la pranz cand traficul este cel mai intens !!

  3. A fost incredibil, au paralizat circulatia unui oras deja super sufocat de trafic, au inchis centrul, de ce? Oricum acolo nu s-a intamplat nimic. Ba da, cativa putoi nespalati s-au dat cu skate-ul in mijlocul strazii si cativa biciclisti frustrati s-au dat pe Alecsandri cu bicicletele in sens invers sensului obisnuit de mers si tare satisfacuti erau! Eu in schimb, care locuiesc aici, mi-a fost teama sa ies cu masina desi am avut treaba, pentru ca un vecin de-al meu a iesit cu masina si cand s-a intors acasa nu au mai vrut sa il lase sa se intoarca cu masina. Dupa certuri cu comunitarii a reusit, (pentru ei notiunea de riveran nu este cunoscuta), dar mie mi-a fost frica de ei. Faza principala a fost ca nu s-a intamplat nimic, dar au paralizat activitatea celor care au muncit in centru.

    • daca taranistii o sa cistige alegerile la anu’, o sa inchida definitiv circulatia in centrul vechi…