Zeci de oameni descoperiti cu virusul hepatitei C, la o testare gratuita ce are loc la Spitalul Judetean din Timisoara

TIMISOARA. Rezultate uimitoare in timpul campaniei pentru verificarea gratuita pentru hepatita ce se desfasoara la Spitalul Judetean Timisoara de 3 saptamani.

CITESTE SI: Plansetele sfasietoare ale unui copil la o gradinita/cresa din Timisoara, printre tipetele unei ingrijitoare. Video 

Din cei peste 1400 de oameni care au venit sa-si faca testul, mai bine de 30 au fost depistati cu virusul acestei temute boli.

Pacientii descoperiti cu anticorpi anti HCV+ au fost imediat evaluati, atat prin elastografie (FibroScan), cat si prin evaluarea statusului viremic. Acestia vor incepe tratamentul in urmatoarele zile.

Va reamintim, Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta ”Pius Brinzeu” din Timisoara gazduieste de 3 saptamani programul Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH) de screening al infectiei cu virusul hepatitei C. Au fost evaluati peste 1400 de pacienti cu o rata de pozitivitate de circa 2,5%.

Acest program va continua pana in luna august 2019.

„Incurajam pe aceasta cale, toate persoanele interesate, sa se prezinte pentru testare gratuita in Ambulatoriul de specialitate (Policlinica) SCJUT, camera 17, in fiecare zi, de luni pana vineri, de la 9.00 la 14.30. Testarea este rapida, dureaza 15 minute si nu este nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie„, precizeaza reprezentantii Spitalului Judetean Timisoara.

Programul de testare pentru Hepatita C a fost prelungit pana in luna august.

Hepatita C este o boala infectioasa ce afecteaza in principal ficatul. Infectia cu Virusul hepatitei C (VHC) cauzeaza aceasta boala.  Adeseori hepatita C nu se manifesta prin simptome, dar o infectie cronica poate afecta ficatul iar dupa o perioada mai indelungata poate duce la ciroza sau cancer hepatic. in unele cazuri, persoanele cu ciroza sufera si de insuficienta renala, cancer hepatic. O complicatie frecventa a cirozei este hipertensiunea portala, care la randul ei provoaca anastomeze care permit sangelui sa evite trecerea prin ficat; acest lucru producand vene varicoase la nivelul esofagului si stomacului, ce pot duce la sangerari pana la deces.

Hepatita C se transmite la oameni mai ales prin contact direct cu sangele infectat prin administrarea de injectii intravenoase, folosirea echipamentului medical nesteril si transfuzii de sange sau, posibil, relatiile sexuale neprotejate cu persoane infectate. Estimarile arata ca intre 130–170 milioane de persoane in intreaga lume sufera de hepatita C. Cercetatorii au inceput studiul virusului hepatic VHC in anii ’70, existenta acestuia confirmandu-se in 1989

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ….cum adica „VA REAMINTIM….” …CAND ATI PUBLICAT ACEST ANUNT INITIAL ?!