Zeci de proprietari din doua cladiri in paragina din Timisoara ar putea sa nu mai plateasca impozite marite, desi sunt pe ‘lista neagra’. Video

TIMISOARA. Desi au fost pusi sa plateasca impozite marite in 2019, pentru ca nu si-au renovat fatadele cladirilor, zeci de proprietari din doua imobile din Timisoara ar putea sa fie scutiti de suprataxare. Iar asta pentru ca au reusit sa ii convinga pe consilierii locali sa le reanalizeze situatia, intrucat documentatia pentru realizarea lucrarilor de reabilitare ar fi fost intocmita si ordinul de incepere a lucrarilor dat.

„Motivul pentru care am venit in fata dumneavoastra cu cererile de reexaminare a pozitiilor exprimate anterior se datoreaza faptului ca s-a adoptat un HCL discriminatoriu, in comparatie cu proprietarii din Piata Victorie, nr 6, apreciindu se ca acestia au fost singurii care au inceput lucrarile. Noi am apreciat ca aceasta pozitie a fost data in necunostinta de cauza legata de imobilele din Piata Plevnei 4 si 5. Ordinul de incepere a lucrarilor a fost dat in martie, autorizatiile inca din anul 2017. Lucrarile sunt in prezent incepute. Suntem in situatia in care suntem sanctionati ca in 2018 nu am realizat niste lucrari care sunt inca in termenul de realizare pana in 2020, respectiv 2021. Spre deosebire de alti proprietari din Timisoara, suntem in derulare cu lucrarile.

Noi solicitam sa reexaminati proiectul privind cele 2 imobile, pentru a se asigura un tratament egal cu proprietarii imobilului din Piata Victoriei, nr. 6″, a spus avocata proprietarilor din cele doua cladiri din Piata Plevnei, in plenul Consiliului Local de marti.

Pe de alta parte, reprezentantii primariei au cerut lamuriri in privinta timpului indelungat, de doi ani, care a trecut de la obtinerea documentatiei necesare pentru reabilitare si pana la inceperea efectiva a lucrarilor.

„Autorizatiile de constructie au fost eliberate in 2017, inceperea lucrariloir a fost in ianuarie 2019. In primul caz, termenul de executie e de 12 luni, iar in al doilea, sunt 24 de luni. Ce s-a intamplat in timpul acesta, de la eliberarea autorizatiilor si pana la inceperea lucrarilor? Sunt totusi 2 ani”, a spus consilierul local Simion Mosiu.

Desi proprietarii celor doua cladiri sunt pe lista celor care trebuie sa plateasca impozite majorate, primarul Nicolae Robu le-a cerut consilierilor locali sa amane mentinerea acestei masuri, pentru a verifica daca intr-adevar cele doua imobile sunt in reabilitare.

„Eu cer Consiliului Local sa vedem daca sunt incepute lucrarile. Daca sunt incepute, eu nu am retineri sa scoatem acele cladiri de la supraimpozitari. Eu ma asteptam sa spuneti ca, daca noi agreem sa scoatem de la supraimpozitare, se vor depune eforturi ca in 2020 interventiile sa fie gata, pentru ca in 2021, atunci cand Timisoara va fi Capitala Culturala, sa avem inca doua cladiri frumoase. Eu va rog sa ma mandatati sa ma informez la fata locului si sa vad cum a fost gandita esalonarea lucrarilor”, a spus Nicolae Robu, priimarul Timisoarei.

In plus, edilul a precizat ca, de acum, are in vedere sa stabileasca un numar de zile in care proprietarii care isi renoveaza cladirile sa nu plateasca taxa de ocupare a domeniului public, pentru amplasarea schelelor, ca semn de incurajare. Iar daca in timpul stabilit nu se finalizeaza lucrarile, taxa de ocupare a domeniului public sa creasca considerabil.

Va reamintim, nu mai putin de 1714 timisoreni sunt pusi sa achite impozite majorate in 2019 pentru ca nu si-au intretinut cladirile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La mine in Iosefin nu am platit supraimpozitare dar ne-am trezit cu amenda de la Politia Locala de 500 lei fiecare apartament.
    Oare cat ar costa o reabilitare si care ar fi pasii necesari, macar asa o estimare de pret?

  2. Mai Adriane, aveti o asociatie de proprietari? Puneti-l pe presedinte sa se intereseze. Din cate stiu eu ar cam fi in jur de 30-40 de EURO/ metru patrat. Aici sunt incluse si ferestrele pentru ca ele nu ocupa tot golul din perete. Mai raman niste suprafete care, cred eu, se numesc glafuri si care, de jur imprejur, cei care fac proiectul zic ca ar fi cam cat suprafata ferestrei.