TIMISOARA. Potrivit legii, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj sunt obligate sa isi caute un loc de munca. In momentul in care AJOFM le gaseste o slujba prin intermediul bazei nationale de date, somerii sunt obligati sa o accepte.
Locurile care sunt gasite pentru someri sunt in domeniul de activitate in care acestia sunt specializati, dar si la acelasi nivel al pregatirii. De la inceputul anului, numarul celor care si-au pierdut indemnizatia de somaj este foarte mic: doar 20 de persoane. Pe de alta parte, mult mai multi sunt cei care au gasit tertipuri prin care sa pacalesca legea. Mai exact, nu ei refuza un loc de munca, ci fac in asa fel incat angajatorul sa le refuze angajarea.
Cea mai simpla scuza este aceea ca nu pot lucra in 3 schimburi sau ca au probleme in familie, nu au cu cine lasa copiii. „Avem cazuri in care pur si simplu nu avem cum sa-i facem sa munceasca. Asta pentru ca nu au nicio pregatire, ba mai mult au doar cateva clase facute sau pentru ca fac in asa fel incat angajatorul sa ii refuze. Unii spun ca nu pot lucra in schimbul 3, altii ca nu au cu ce sa ajunga la locul de munca respectiv si chiar angajatorii nu-i pot forta si asa se ajunge la refuzul angajatorului de a-i mai cauta.
Pentru ca salariile sunt confidentiale nu putem sa spunem care ar fi diferenta intre ajutorul de somaj si banii pe care i-ar primi de la angajator. Ce pot sa va spun este insa ca indemizatia de somaj medie pe care acesti oameni o primesc este undeva intre 400 si 450 de lei pe luna”, explica Ionel Taran, sef serviciu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis.
Unul dintre cei care stau la coada pentru parafarea periodica a carnetului de somaj, Adrian, un tanar de 25 de ani, recunoaste ca a primit oferte de joburi de la firme prin Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, insa spune ca momentan nu a gasit job-ul care sa-i convina, asa ca le-a refuzat “elegant”. Este de 2 luni in somaj, are o indemizatie de 350 de lei si inca asteapta o oferta mai buna decat aceasta suma pe care o primeste. De ce? Din cauza salariului mult prea mic pe care-l ofera angajatorul.
La ora actuala somajul in judetul Timis este in scadere. La AJOFM Timis sunt inregistrate 6.092 de personae fara loc de munca. Dintre acestia doar 3.800 primesc indemizatie de somaj, restul nu mai beneficiaza de banii de la stat, fiind doar inregistrati in vederea obtinerii unui loc de munca.