Zeci de strazi noi botezate cu numele unor personalitati ale Timisoarei si Banatului

TIMISOARA. Strazi sau tronsoane aparute in ultimii ani, in urma extinderii orasului, vor primi nume la Timisoara.

CITESTE SI: S-a turnat primul strat de asfalt pe o portiune din Calea Stan Vidrighin din Timisoara. Ultimele imagini de pe santier. Video

Sunt vizate strazi din 12 zone ale orasului: Metro II – Calea Torontalului, Lt. Ovidiu Balea, Aleea Viilor – Str. Munteniei, Str. Ion Ionescu de la Brad – Constructorilor, Str. George Emil Palade, Str. Gr. T Popa, Campului, Mosnitei – Plopi, Str. Ilia Repin – Gradinarilor, Str. Parâng – Albastrelelor, Str. Ovidiu Cotrus, Fratelia – Str. Chisodei.

Strazile vor purta numele unor muzicieni, producatori de instrumente, jurnalisti, medici, ingineri, clerici, martiri ai Revolutiei din Decembrie 1989, creatori de moda, tipografi sau pe cel al fondatoarei primelor asociatii de femei din Banat.

AICI puteti consulta lista completa a strazilor si a personalitatilor care le vor da numele.

Comisia care a decis numele de strazi este formata din oameni cu pregatiri si experiente diferite. Pe langa primarul Timisoarei Dominic Fritz, mai fac parte: viceprimarul Cosmin Tabara, Erdei Ildikó, director al Liceului Teoretic „Béla Bartók”, Goran Mrakić, scriitor, Sorin Predescu, director executiv al Directiei Judetene pentru Cultura Timis, Smaranda Vultur, antropolog, conferentiar doctor, consilierii locali Ovidiu Merean (supleant Razvan Stana), Andrei Mester (supleant Rodica Militaru), Stefan Sandu (supleant Daniela Maris) si Oana Racolta, consilier Banca de Date Urbana, care este secretarul comisiei.

Propunerile vor fi supuse voturilor consilierilor judeteni si locali.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cand schimba eminentele numele strazilor schim si in CF asociatilor si al apartamentelor nu pun oamenii pe drumiri si sa plateasca o gramada de taxe si schimbare buletin. Nu vorbim de timp. La vot este usor dar sa ii punem sa umble cu actele ca o sa vedem ce distractiv este.

  2. E ok cu diversitatea, dar nume mai simple nu au gasit? Cu tot respectul pentru oamenii mentionati, cam cati vor scrie corect numele KÖNIG FRIGYES, LÖWY MÓR, KÉPESSY, GEORGIJE etc … ?

  3. așa o prostie!
    și locuitorii umbla ca și prostii după adeverință de la primărie,
    schimbare CF,adresa nouă în buletin, la curent, apă, canal.
    și au taxe de plătit.
    sa nu credeți ca le pasă celora de la primărie de cetățeni!
    am pățit așa ceva și la Dumbrăvița, după revoluție au schimbat denumirea stații, și azi mai sunt oameni cu probleme în acte.

  4. Mai stiti vreun oras la care sa se fi schimbat numele strazilor in ritmul din Timisoara? Si asta de la Ciuhandru incepand….. Cred ca exista un departament uitat prin primarie obsedat compulsiv de lucrul asta…..Ok, am renuntat la nume cu rezonanta comunista, dar in rest?

    • Daca vorbim de schimbarea numelor, cine mai e si CiuhandRu asta? Adevarul e ca multe strazi aveau niste nume de te apuca lehamitea de ce imaginatie de rahat au avut edilii – tin minte cand s-a schimbat „Zborului” in „Burebista”, sa nu uitam cat suntem de daci, si o vreme toata lumea a stiut-o drept „Zburebista”. Pe de alta parte sunt si strazi botezate pupincurist-romaneste cu nume de personalitati romanesti atat de sterse si de straine de Banat de te intrebi si acolo ce-a fost in capul unora. Pe de alta parte e drept ca alte etnii fac parte din istoria locului, dar nume cu diacritice prea complicate din alte limbi nu ajuta nimanui. Daca le scrii corect ii bagi in boala pe functionari si riverani cand au treaba cu documentele, daca elimini diacriticele e un gest depreciativ la adresa personbalitatilor respective. Pe care se presupune ca le onoram, si stalcitul numelui numai a onoare nu seamana. Asa ca putina masura nu strica.

  5. 1. Dacă deja dorim „tradiții, … ” , atunci reveniti la bunele tradiții de dinainte de 1950 (1970) cand fiecare casă avea asociat pe număr și STRADA si CIRCUMSCRIPTIA și nu erai obligat să cauți „in a proasta”.
    Pozitiv este doar faptul ca la multe capete de străzi exista marcarea denumirea străzii . O fi suficient?
    2. Si mai departe, era vorba de informatizare, modernizare, …. . Pmt are zeci de consilieri.
    Nu ati / au observat ca:
    – amplasarea marcajelor continue, transversale nu este corelată cu poziția semafoarelor,
    – cândva, pe diferite strazi de ex. Titulescu, au fost plantati stalpisori metalici PE BORDURA la 5 cm de carosabil? Asa-i in Vest? Nu cred (aduceti exemple?). Scoatetii și faceți planul și la colectarea fierului vechi.
    – s-au „reformat” sensuri giratorii inclusiv prin scoaterea indicatoarelor aferente
    – și alte observații
    PS. Rog pleiada de IQ-isti sub 80 sa se abțină de la comentarii (este ușor sa-i saluți cu „alupigu” (scuze)