Zeci de timisoreni au venit sa ia banii statului pentru noi firme! Vezi ce afaceri poti incepe cu 10.000 de euro

Masina de brichetat rumegus

Inchirieri ATV-uri pentru petrecerea timpului liber, instalatie de brichetat rumegus, spalatorie auto, reparatii de masini, centre de fitness, sau fabrica de antigel! Sunt cateva dintre ideile unor tineri care spera sa-si poata deschide propria afacere cu ajutor financiar nerambursabil de la stat. Primele 22 de proiecte au fost depuse intr-o singura zi la Agentia pentru IMM-uri din Timisoara in cadrul programului „de sprijinire a tinerilor intreprinzatori”.

Programul ofera sprijin de pana la 10 mii de euro tinerilor de pana in 35 de ani care vor sa dezvolte o afacere. Sunt obligati, in schimb, sa aiba cel putin doi angajati si sa mentina firma in activitate macar 3 ani. Planul de afaceri se depune on-line la Agentia pentru IMM-uri, iar banii se vor da pe principiul primul venit, primul servit. Nimeni nu primeste banii cash! Vor fi decontati doar pe baza facturilor pentru investitii, utilitati, salarii. Asa s-a gandit si timisoreanul Ovidiu Salzaraz care e tentat sa investeasca 8.000 de euro intr-o instalatie super modern de brichetat rumegus.

„Ideea mi-a venit dupa ce am studiat piata si mi-am dat seama ca in zona de vest nu exista asa ceva. Investitia pe care vreau eu sa o fac este undeva la 8000 de euro. O parte din bani ii am, o parte o sa-i iau de la banca si o alta parte o sa mi-i dea statul fara sa-i mai restitui. Acesta este marele avantaj, pentru ca eu nu as fi avut aceasta suma, iar banca nu mi-ar fi dat-o”, spune tanarul de 30 de ani din Timisoara.

Buget de 5 milioane de euro

„In cadrul programului, intreprinzatorii in varsta de pana la 35 de ani pot beneficia de finantare de pana la 10.000 de euro, daca indeplinesc mai multe conditii. Principala conditie este sa nu mai fi avut pana acum o alta firma, sau sa fi fost asociati intr-o alta firma, iar mai apoi sa-si deschida SRL-ul acum. Programul are alocat in acest an un buget de 21 milioane de lei, aproximativ 5 milioane de euro”, spune Lelica Crisan, directoarea Agentiei pentru IMM-uri din Timisoara.

Pentru a beneficia de finantare nerambursabila de maximum 10.000 de euro, tinerii trebuie sa aiba angajati pe societatea nou infiintata minim doi oameni, iar pentru acestia, pana la 4 angajati nu vor plati timp de trei ani, contributiile pentru asigurarile sociale. „Unul dintre marile avantaje ale programului este ca din banii primiti de la stat se pot plati salariile angajatilor. Mai mult, nici infiintarea firmei nu ma costa nimic”, mai spune intreprinzatorul timisorean, Ovidiu Salzaraz.

Minim 60 de puncte

Conform programului, odata depus dosarul la analiza, specialistii de la Bucuresti analizeaza planul de afaceri si acorda un punctaj pentru investiror. Intrebarea care este pe buzele tuturor este cum obtii punctajul maxim? „Potrivit criteriilor de evaluare a planurilor de afaceri cel mai mare punctaj il vor obtine companiile profilate pe productie – 20 de puncte. Pentru domeniul „servicii” se acorda 15 puncte, iar pentru comert si alte activitati – 10 puncte”, mai spune Lelica Crisan. Puncte se acorda si pentru numarul locurilor de munca nou-create astfel: 20 de puncte pentru patru posturi noi, 15 puncte pentru trei si 10 puncte pentru minimul admis, adica doua locuri de munca.

Si ponderea investitiilor in totalul cheltuielilor aferente planului de afaceri se ia in considerare: pentru o pondere de peste 80% se acorda 20 de puncte, in timp ce pentru mai mult de 60% se acorda 15 puncte, iar pentru 40%-60% se acorda doar 10 puncte. Puncte mai mari primesc si cei care isi desfasoara activitatea in mediul rural, fata de cei care vor o firma in buricul targului, 10 respectiv 5 puncte, dar si daca in schema de finantare este prevazut si un credit bancar (20 pentru afirmativ, 10 pentru negativ).

„Din calculele mele am 70 de puncte”, spune intreprinzatorul timisorean.

Pentru a se califica in accesarea programului, planul de afaceri trebuie sa obtina minimum 60 de puncte. „Durata pana la care se primeste finantarea nu ar trebui sa fie foarte mare. Important este ca SRL-urile sa obtina punctajul”, mai spune Lelica Crisan.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.