Zeno Daniel Sustac, mediator – reprezentant al Consiliului de Mediere pentru zona de vest a tarii, vorbeste despre instanta, mediere si legislatie pentru www.opiniatimisoarei.ro.
In ultima vreme s-a discutat foarte mult in media despre mediere, am inteles ca in curand se va schimba si legislatia, radical, in ceea ce priveste medierea. De unde acest interes major asupra medierii?
De fapt, din 1 octombrie s-a schimbat deja legislatia, doar ca noile prevederi se vor aplica in doua etape. Cele mai importante prevederi vor intra in vigoare in data de 9 ianuarie anul viitor. Asta inseamna ca din ianuarie, nu se va mai putea merge in instanta decat dupa un drum facut in prealabil la mediator. Probabil ca de aceea s-a starnit interesul acesta in media in privinta medierii.
Asta pe tot ce inseamna proces civil?
Tot ce inseamna proces civil, tot ce urmeaza a fi deschis in instante de acum incolo, in domeniul civil, in cazul disputelor sub 50 de mii de lei, in domeniul dreptului familiei, protectiei consumatorului, in domeniul dreptului penal in acele cazuri in care plangerea prealabila prin retragerea ei si impacarea partilor inlatura raspunderea penala, si nu in ultimul rand in raporturile de vecinatate dintre parti. Aici discutam despre doua lucruri. Pe de-o parte cine doreste sa introduca o actiune in instanta e obligat sa treaca pe la mediator, pe de alta parte in procesele deja deschise instanta ii va obliga sa treaca pe la mediator. Dupa ce lucrurile acestea se vor transpune in practica, un procent de 10-20 la suta din numarul total de dosare aflate acum pe rolul instantelor, cred ca sunt aproape 3 milioane de dosare, ar putea sa fie rezolvate prin mediere.
Au fost tot felul de discutii legate de faptul ca aceasta obligativitate de a trece pe la mediator ar ingradi oarecum liberul acces la justitie…
Cunosc aceste discutii, nu ingradesc de fapt liberul acces la justitie dintr-un motiv foarte simplu: pe de-o parte nu se percepe un onorariu de catre mediator pentru acea informare, legislatia nu vorbeste despre obligativitatea de a folosi procedura medierii, ci doar obligativitatea de a participa la o sedinta de informare privind avantajele medierii, sedinta pentru care mediatorul nu va percepe nici un fel de onorariu. Pur si simplu este un mod de constientizare a justitiabililor si potentialilor justitiabili ca exista si alte alternative pentru ei mult mai bune din punct de vedere financiar pe de-o parte, si al duratei si al controlului asupra deciziei finale -in mediere controlul deciziei este in totalitate al partilor, pe de alta parte.
Nu se percep taxe, dar am inteles ca trebuie sa le eliberati un document…
Se elibereaza un proces-verbal de informare, iar acesta este folosit de catre ei ulterior in instantele de judecata.
Ce inseamna medierea?
Cea mai simpla definitie este ca medierea este o negociere asistata de catre un specialist, in conditii deontologice extrem de clare, ghidat dupa anumite principii, neutralizat de impartialitate si confidentialitate…Â inseamna practic accesul la un specialist care faciliteaza negocierile dintre parti si faciliteaza comunicarea in asa fel incat disputele sa nu se amplifice ci sa se aplaneze.
Cine poate apela la mediere?
Oricine are capacitatea de dispozitie cu privire la drepturi sale. In orice tip de disputa, in conditiile in care tu, impreuna cu cealalta parte puteti ajunge la o intelegere pe cale amiabila, acele cazuri in care ai capacitatea de a semna un contract.
Va propun o speta: Am un magazin, Oficiul pentru Protectia Consumatorului ma amendeaza. Eu contest respectiva amenda in instanta. Inainte de asta trebuie sa ajung la dvs. cu un reprezentant al OPC-ului? Adica pot sa negociez o amenda, sau sa mediez aplicabilitatea unei amenzi?
Aici este un lucru interesant. Institutiile publice isi au rolul lor in procedura medieri. In conditiile in care institutia publica respectiva poate dispune altceva, poate sa isi revoce propria decizie, legal, raspunsul este da… in situatia in care amenda a fost aplicata raspunsul este nu. Medierea nu este un panaceu, nu este o solutie universal valabila. Si in nici un caz nu este o solutie in detrimentul partilor. Este o solutie in favoarea lor pentru ca le ajuta, in cazurile posibile, sa isi rezolve propriile dispute. Nu este posibil tot timpul. Va dau insa un caz de protectie a consumatorilor in care medierea se poate aplica. Cumperi ca si consumator un anumit bun sau serviciu. Nu esti multumit de bunul sau serviciul respectiv. inainte de a te adresa instantelor de judecata incerci procedura medierii pentru ca exista posibilitatea sa iti schimbe produsele sau sa iti returneze banii sau multe astfel de variante.
Cum pot convinge pe cineva cu care am un conflict sa vina la mediere?
Nu exista posibilitatea de a obliga pe nimeni acum sau in viitor sa apeleze la procedura medierii. Nu exista instrumente legislative pe aceasta tema. in schimb, cel care doreste o mediere cu o alta persoana vine la un mediator, iar acesta face demersurile de invitare a celeilalte persoane in vederea manifestarii optiunii de a participa la mediere. Medierea nu se poate desfasura decat daca ambele parti doresc si sunt prezente. Practic este o negociere asistata unde nu se poate negocia cu o singura parte. Nu exista nici o posibilitate de a constrange o parte, conditia absolut necesara este ca ambele parti sa isi doreasca medierea.
Se poate apela la mediere si in cazuri penale? Nu cred ca pot sa merg la mediere cu politia sau procuratura…
(…Rade, n.red.) Evident ca nu… Dar, indiferent de speta, atat pe latura civila, cat si pe latura penala, se pot rezolva anumite probleme prin mediere. Pe latura civila, cu certitudine recuperarea prejudiciului, pe latura penala o asemenea recuperare care nu s-a facut pe latura civila constituie o circumstanta de care judecatorul tine cont in momentul individualizarii pedepsei. Una e sa recunoasca sau nu comiterea faptei, alta e sa recunoasca si sa depuna toate eforturile pentru recuperarea prejudiciului si pentru a da o mana de ajutor omeneasca victimei. E cu totul si cu totul altceva si judecatorii tin cont.
Cum pot fi sigure partile care participa la un proces de mediere ca respectiva decizie luata sau solutionarea cazului va fi respectata in viitor?
Are valoarea unui inscris sub semnatura privata. Pentru ca sa existe circumstante clare imediat dupa mediere sau se poate colabora cu un notar care poate fi chemat la sediul formei de exercitare a profesiei in vederea autentificarii intelegerii lor sau pot merge impreuna la notar.Un inscris sub semnatura privata devine act autentic. Mai exista o varianta in care chiar exista facilitati prevazute in lege in acest sens, se merge cu acordul de mediere la instanta , instanta pronunta o hotarare care contine datele intelegerii obtinute prin medire. Este o procedura speciala care incurajeaza medierea si ne incurajeaza pe noi.
Pot fi reprezentat de avocat la mediator?
Cu siguranta, da si e cea mai buna varianta si cea mai buna solutie.
Pot fi ambele parti reprezentate doar de avocati?
Nu. Avocatii nu cunosc intotdeauna nevoile si interesele partilor. Nevoile si interesele lor concrete.
Sa presupunem ca le cunosc.
E foarte greu sa se faca asta. in schimb este benefic daca partile vin insotite de avocat. Nu de alta dar intelegerea lor produce efecte juridice. Avocatii au uneori tendinta de a deschide noi procese, noi procese, noi procese. Nu este benefic pentru clientii lor. Pentru clientii lor, benefic ar fi o solutionare imediata, rapida si cu rezultate. Avocatul este un bun negociator, avocatul negocieaza interesele clientului cu cealalta parte, in prezenta clientului. Avocatul este un partener al mediatorului.
Daca ar fi sa facem niste diferente clare, intre ce inseamna un proces de mediere si un proces in justitie, care ar fi ele?
Foarte simple. Procesul de mediere este alternativa la procesul de justitie. Este o negociere asistata, intr-un cadru formal, relaxat, decizia e controlata de catre parti, nimeni nu iti spune tie ce sa faci cu viata ta, cu bunurile tale, cu libertatea ta. Tu decizi in cunostinta de cauza. E total lipsita de formalism, de acea rutina juridica, greoaie, obositoare, deranjanta si asa mai departe.
Sunt niste costuri fixe pentru aceasta proedura sau sunt costuri in functie de spete?
Este profesie liberala. Fiind profesie liberala, onorariul de mediator este negociabil. Tu, ca profesionist te evaluezi intr-un anumit fel. Daca evaluarea este corecta, la fel te vor evalua si partile. Nu pot sa va dau onorarii minimale sau maximale, nu sunt stabilite in acest sens. Piata e in curs de consolidare, in curs de formare. Oricum, un lucru e clar. Daca apelezi la mediere, hai sa spunem ca ajungi undeva la 15-20 la suta din costurile unui proces in instanta. si mai este un aspect. Daca partile care vin la mediere ajung la o intelegere, merg la instanta cu acordul de mediere, taxele de timbru, deja platite se returneaza in integralitate, iar in anumite cazuri, pe procedura speciala, exista scutiri de la plata taxei de timbru daca partile nu au un proces in instanta, se inteleg pe o anumita problema, preintampina deschiderea procesului si sunt scutite de la plata taxei de timbru. Singurul caz in care plata pe taxele de timbru nu se restituie este acela in care are loc si transferul dreptului de proprietate asupra unor imobile pentru ca statul roman sa nu fie prejudiciat. Dar credeti-ma, in momentul in care doi parteneri de afaceri discuta despre o creanta foarte mare, in instanta s-ar plati un procent mare din acea creanta, prin mediere nu se plateste sau daca s-a platit se returneaza, depinde de la caz la caz, si putem vorbi aici de sume de milioane de euro.
Acest onorariu este platit de catre ambele parti?
Se plateste in cota egala daca ei nu hotarasc altfel. Asa prevede legea. Din start, iata un mare avantaj. Este un onorariu obisnuit care se imparte la doi, trei, cati sunt.