Zgarcenia banatenilor tine sportul la portile performantei? De ce oamenii de afaceri din Timisoara nu investesc in Poli?

Cupa Romaniei castigata de ELBA este cel mai important trofeu obtinut de sportivii din Timisoara, in ultimii 30 de ani

Un adevarat centru sportiv de-a lungul vremii, cu trofee castigate atat la fotbal, (10 titluri – Chinezul si Ripensia, 4 Cupe ale Romaniei, Poli si Ripensia), handbal masculin si feminin (un tilu cu Stiinta la masculin, 10 la feminin), rugby (1 titlu CS Timisoara) si baschet (1- Cupa Romaniei) Timisoara a ajuns sa se zbata in mediocritate.

Multe dintre formatiile care au adus gloria pe Bega sunt in ligile inferioare si se chinuie sa supravietuiasca in sportul in care eram candva “fruncea”.

Bomboana de pe coliva sportului timisean a fost pusa de echipa de fotbal, Poli Timisoara, care, desi este vicecampioana Romaniei si ar fi trebuit sa ne reprezinte in Champions Leagu, a fost retrogradata in lumea a treia a fotbalului romanesc. O explicatie a esecului in sportul din vestul tarii ar fi ca multi oameni, potenti financiar, au ales sa-si bage banii in hoteluri de lux, in corporatii sau fabrici cu sute de angajati si aproape deloc in sport. Cu toate acestea insa cand vine vorba sa vorbeasca despre sport toti se „falesc” cu performantele echipei Poli Timisoara si nu uita sa-i intepe pe cei care au incercat cat de cat sa ajute formatia fanion din capitala Banatului, fara insa a pune vreo caramida la aceasta constructie.

Zgarcenie, indolenta sau pur si simplu dezinteres? Ce-i determina pe oamenii de afaceri din Timisoara sa se mandreasca cu rezultatele din sportul timisean fara insa a baga vreun banut in activitatea sportiva de performanta? Cititi mai jos!

________________________________________________________________________________________________


Investitori la echipa fanion: un italian, un ardelean si un bucurestean. Pe cand   un banatean la Poli?

Probabil cel mai bun exemplu al lipsei de interes a oamenilor de afaceri timiseni este Poli Timisoara. Echipa fanion care are in palmares doua cupe ale Romaniei a avut in ultimii zece ani trei patroni. Paradoxul? Niciunul dintre ei nu a avut nici cea mai mica legatura cu Timisoara. Cand a venit la Timisoara in 1999, Claudio Zambon nu vorbea deloc romanesete, Anton Dobos numai ce promova cu AEK Bucuresti in prima liga (2002), iar actualul patron al Timisoarei, Marian Iancu (venit in 2005) era un no name care voia sa se bata de la egal la egal cu Gigi Becali sau Cristi Borcea. Alaturi de alti oameni din anturajul lor, pentru ca oamenii locului nu s-au gandit sa bage bani in Poli, toti cei trei au scris o pagina din istoria Timisoarei.

Explicatia actualului patron de la Poli, Marian Iancu, a primarului Gheorghe Ciuhandu, dar si a altui om de afaceri, Georgica Cornu, pentru faptul ca banii banatenilor nu ajung la Poli e ca banateanul e falos, dar cand vine vorba sa dea bani pentru sport se codeste.

Explicatia potentialilor oameni de afaceri care ar putea baga bani in sport e ca fotbalul, sportul care iti aduce cea mai mare expunere mediatica, e prea infundat in mocirla si ca nimeni niciodata nu a fost cu adevarat interesat ca banii lor sa ajunga in sport.

________________________________________________________________________________________________

Tiberiu Tender: “Sportul de echipa nu-ti aduce nici bani, nici faima”

Tiberiu Tender

Tiberiu Tender este unul dintre putinii oameni care au investit totusi in sportul banatean. In perioada 2003 – 2006 Tiberiu Tender a finantat echipa feminina de volei care i-a purtat si numele. Singura performanta notabila a fetelor a fost promovarea din liga a doua in elita voleiului feminin, insa doar atat, desi Tender a transferat pe Bega toata spuma voleibalistelor din tara.

Acum, la cinci ani de la retragerea din sportul banatean, echipa s-a desfiintat si e greu de crezut ca in anii viitori va mai reprezenta Timisoara in vreo competitie majora.

Tiberiu Tender spune ca nu regreta ca nu a mai ramas actionar la formatie. “Motivele pentru care eu am ales sa nu mai continui au fost multe. Cel mai important este ca in volei nu este investitie. Este doar cheltuiala. Este un sport care nu aduce bani, care nu recupereaza nici macar o mica parte din investitie. Din pacate orice sport, in afara de fotbal, nu aduce nici macar faima. Acesta este si motivul pentru care cei care investesc in sport sunt putini. Un alt motiv ar fi si faptul ca in perioada in care eu eram la echipa de volei ajutorul autoritatilor locale si judetene a fost insuficient. De fapt a fost inexistent”, spune Tender. Experienta avuta la echipa de volei, l-a scarbit la maximum pe omul de afaceri care zice ca nu mai vrea sa auda de o eventuala investitie in sportul banatean, desi de cele mai multe ori numele sau si al fratelui sau, Ovidiu Tender a fost vehiculat printre potentialii finantatori ai echipei Poli Timisoara. “Cu certitudine eu nu mai sunt interesat sa investesc in sport. Nici fratele meu nu cred ca ar mai fi, insa nu pot vorbi in numele lui”, a conchis pentru www.opiniatimisoarei.ro Tiberiu Tender.

________________________________________________________________________________________________

Emil Cristescu

Emil Cristescu: „La Poli e un proprietar, nu e loc de altii”

Avand o avere intre 580 si 640 milioane euro, fratii Emil si Marius Cristescu din Timisoara sunt printre cei mai bogati oameni din Romania. Asta insa nu i-a facut sa bage niciun leut in echipele locale. Au fost in discutii sa preia echipa fanion Poli Timisoara, insa nimic nu s-a concretizat. De ce? Pentru ca la Poli nu e loc de Marian Iancu.

“La momentul la care noi am afirmat ca ne interesa sa investim la Poli nu s-a putut pentru ca la Poli e un proprietar si nu e loc pentru altii. In acest moment nu mai suntem interesati sa investim la aceasta echipa”, spune Emil Cristescu. A investit bani in miscarea ciclistica din oras, dar doar pentru a promova mersul sanatos si nepoluant cu bicicletele in Timisoara, insa spune ca nu exclude posibilitatea de a investi candva in vreo echipa locala. Chiar si la handbal sau baschet.

”Depinde foarte mult de conditiile concrete. Au fost discutii la Poli, insa niciodata nu a fost ceva clar, concret. Nu excludem aceasta posibilitate ca in viitor sa investim in sport”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Emil Cristescu.

________________________________________________________________________________________________

Georgica Cornu: „Banatenii nu baga bani in sport pentru ca-s zgarciti!”

Georgica Cornu

Clasat pe locul 38 in topul celor mai bogati romani, cu o avere estimata la 160 milioane de euro, mehedintianul Georgica Cornu a fost, de-a lungul anilor, un fel de exceptie de la regula conform careia, in Banat, oamenii de afaceri nu obisnuiesc sa bage bani in sport. Economisesc la ciorap, ii ascund prin conturi bancare sau, arareori, investesc in hoteluri sau alte tipuri de proprietati imobiliare. In schimb, „viniturile” au o alta filosofie a banului.

„Daca aici mi-am facut averea, din afaceri derulate, tot aici trebuie sa se intoarca o parte din banii mei, catre comunitate”, obisnuieste sa spuna patronul de la Izometal-Confort. Astfel, in ultimii zece ani a sponsorizat cu peste doua milioane de euro echipele de handbal, fotbal si alte sporturi de performanta. La ora actuala, asigura bugetul necesar echipei de fotbal din Giarmata pentru mentinerea in Divizia C, dar a ramas alaturi si de clubul CFR Timisoara.

„Domnule, banatenii nu baga bani in sport, dar mai cu seama in fotbal, pentru ca sunt zgarciti! Sunt multi oameni de afaceri locali care ar putea sa sponsorizeze sportul, dar nu o fac, iar echipele de aici rateaza obiective la indemana sau se bat pentru evitarea retrogradarii. Este o rusine pentru oras ca un tip dubios din Bucuresti sa vina aici si sa fure banii contribuabililor. Este un lucru de neinteles, am discutat cu multa lume, cum este posibil ca persoane ca primarul orasului sau presedintele CJT sa stie ca Poli are de dat milioane de lei la bugetul de stat si sa nu insiste ca sa si le plateasca, asa cum face orice contribuabil. Primarul mai spune ca o sa mergem sa jucam la sarbi! Pai, joaca in Romania, dar fii corect, respecta legile fiscale! Eu is de acord sa ajut echipele de sport dupa puteri, dar acest parteneriat ar trebui inteles si de autoritati, sa fim sprijiniti, nu sa primim suturi in fund. Poate as fi de acord sa particip la o asociere cu autoritatile locale, impreuna cu oameni de afaceri onesti de aici sau din afara, pentru a ajuta echipa de fotbal, dar fara sa se incerce prostirea suporterilor. Ati vazut acuma, unii ies la televizor si in strada pentru a vorbi despre performanta echipei de fotbal si a cersi voturi. Nu este corect ca unii sa bage bani, iar altii sa iasa in fata pentru a-si aroga merite”, spune pentru www.opiniatimisoarei.ro Georgica Cornu, evidentiind faptul ca a renuntat sa mai bage bani in echipa de fotbal CFR Timisoara, care a fost la un pas de promovare, din cauza complicitatilor dintre unii jucatori si casele de pariuri.

________________________________________________________________________________________________

Constantin Ostaficiuc

Constantin Ostaficiuc: „Am avut discutii cu oameni de afaceri din Timisoara. Unii chiar s-au implicat”

Consiliul Judetean Timis a contribuit an de an pentru a ajuta echipa Poli Timisoara, alaturi de Primarie,  si s-a straduit sa atraga de partea lui si oamenii de afaceri.

Presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, crede ca oamenii potenti financiar s-au implicat cat au putut in fenomenul sportiv, insa nu au reusit sa aiba performante.

“Am avut discutii cu oamenii de afaceri din Timisoara, unii chiar s-au implicat, vezi echipa de baschet Timba. Problema este ca nu au indraznit sa ridice stacheta in fotbalul din Liga 1, probabil din cauza mentalitatilor din aceasta zona. Oamenii de afaceri din Timisoara nu putem sa spunem ca nu s-au implicat in proiectele CJT, am avut si in zona de cultura implicarea oamenilor de afaceri“, a precizat pentru www.opiniatimisoarei.ro Constantin  Ostaficiuc.

_____________________________________________________________________________________________

Gheorghe Ciuhandu

Gheorghe Ciuhandu: „Toti sunt banateni mari, dar cand e vorba sa plateasca, se mai gandesc”

De aceasi parere este si primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, mahnit un pic de oamenii de afaceri din Timisoara si de faptul ca an de an, administratia locala trebuie sa bage adanc mana in banii contribuabililor pentru a finanta sportul local.

„De-a lungul timpului au fost tot felul de discutii sa se formeze un consortiu, dar nu s-au concretizat prin nimic. S-a discutat cu diversi oameni cu potenta financiara, dar acestia din zona nu au fost amatori. Primaria nu poate sa preia singura toata investitia. Este foarte usor de spus. De cand am vorbit cu ei, niciunul nu s-a oferit. Toti sunt banateni mari, dar cand e vorba sa plateasca, se mai gandesc. Atunci vine unul de la Bucuresti, face ce face si tot prost iese”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Gheorghe Ciuhandu.

________________________________________________________________________________________________

Ovidiu Sandor

Ovidiu Sandor: „Fotbalul e o zona patata din punct de vedere moral, asa incat nu m-as vedea investind in divizia A”

Ori de cate ori are ocazia, omul de afaceri Ovidiu Sandor se declara un fan infocat al echipei Poli Timisoara. Spune insa ca doreste sa ramana doar fan, pentru ca fotbalul din Romania este prea patat pentru ca cineva din zona afacerilor sa bage bani in fenomen.

„Tangenta mea cu zona asta e minimala. Nu as putea spune ca am fost abordat in mod serios pe tema aceasta. Cu siguranta fotbalul e o zona patata din punct de vedere moral incat nu m-as vedea investind in divizia A. Daca ar fi sa ajut asa, ajuta alte sporturi, sau o echipa de tineret. Divizia A e absolut departe de ce ar trebui sa fie din multe puncte de vedere. Nu mi s-a propus in mod foarte serios si nici eu nu am fost foarte interesat de zona asta. Dincolo de a fi suporteri, nu ne-am implicat”, spune pentru www.opiniatimisoarei.ro Ovidiu Sandor.

________________________________________________________________________________________________

Marian Iancu

Marian Iancu: „Banatenii ar trebui sa se gandeasca de ce nu s-a gasit nimeni atata timp sa bage bani in aceasta echipa…“

„Nu stiu de ce a trebuit eu sa vin de la Bucuresti sa investesc la Timisoara, dar stiu ca la asta ar trebui sa se gandeasca banatenii de ce nu s-a gasit nimeni atata timp sa bage bani in aceasta echipa, sa o ridice. Chiar nu stiu de ce atata amar de vreme niciun om de afaceri si sunt destui aici, nu a vrut sa isi lege numele de Poli Timisoara. Eu vad insa ce s-a intamplat de 90 de ani incoace si compar cu ultimii sase ani de cand suntem noi. Am venit noi si am determinat o alta dinamica, clubul are o alta demnitate dupa ce am invins Steaua, Dinamo si am participat in trei editii consecutive de cupe europene, lucru care nu s-a intamplat inainte de a veni noi. Sa stiti ca ce s-a intamplat cu acest  club e si din cauza unor oameni de aici din Timisoara. Sa se uite in jurul lor, sa vada cum arata Poli acum”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro patronul Poli Timisoara, Marian Iancu.

________________________________________________________________________________________________

La altii se poate, la noi nu!

Cu asa echipe sprijinite financiar doar de autoritatile locale nici nu e de mirare ca in Timisoara performantele au lipsit in orice sport. In ultimii zece ani singura performanta notabila a Timisoarei in sportul de performanta s-a inregistrat anul trecut. Atunci echipa de baschet masculin Elba Timisoara a reusit sa castige primul si singurul trofeu al Timisoarei dupa o absenta de 30 de ani. Dupa aceasta performanta, echipa de baschet a terminat actualul sezon abia pe locul 11 al sezonului regulat.

Culmea e ca in alte orase mult mai mici si mai sarace decat Timisoara s-a putut realiza performanta. Resitenii de la UCMR au obtinut doua Cupe Challenge la handbal masculin, Fibrex Nylon Savinesti a obtinut doua titluri nationale la handbal masculin, Asesoft Ploiesti a dominat baschetul masculin in ultimii zece ani, Unirea Urziceni (foto) a reprezentat Romania in Champions League, iar Oltchim Ramnicu Valcea a si jucat o finala de Liga Campionilor la handbal feminin.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. super tare materialul! asa e, oamenii de afaceri vor numa sa faca bani, nu sa faca un bine comunitatii din care fac parte. din pacate!!!

  2. bai, pai Poli Timisoara e societate comerciala. de unde pana unde ajutorul asta? Si oricum, ei primeau bani din impozitele noastre, desi poate nu toti merg la meciuri.

    Ce aducea in schimb acest club comunitatii? Ce audcea in schimb firmelor care ar fi donat? E nevoie de donatii la Spitalul de copii, de exemplu…

    Vreau sa vad acum, cand Iancu va vinde din jucatori daca va face ceva cu o parte din acei bani pentru comunitate. Pun pariu ca nu!

    Hai pa!

  3. poate ca in banat nu exista oieri, aragasisti care sa isi doreasca sa devina patroni de fotbal

  4. Din pacate NICI un om de afaceri banatean nu se baga in fotbal,chiar daca ar fi si legea mecenatului,care l-ar avantaja in afacerile de firma…
    Fotbalul este o investitie porasta in RO la ora actuala,se stie deja campioana sau licentierea pe sezonul viitor..
    Cit despre Iancu marele JABBA,cum BINE spune @ ADI nu va vira nimic comunitatii din vinzarea de jucatori daca se va ajunge in liga a 3-a,si mai degraba mai primeste de la forurile locale sau judetene…
    La burdihanul lui JABBA incape destul banet….

  5. Eu totusi cred ca este un noroc faptul ca nici un om de afaceri banatean nu baga bani in fotbal. Astfel se face ca fotbalul banatean este o atractie pentru investitorii din alte parti, deci este o afacere rentabila pentru noi toti. Este ca si cu infrastructura industriala. Multi investitori o cauta pentru potentialul pe care-l are.

  6. domnul/doamna ??? are mare dreptate! pacat ca asemenea explicatii absolut sclipitoare vin din partea unor oameni care nu au curajul semnaturii. domnule/ doamna ??? sunteti banatean?

  7. Cea mai mare performanta din ultimii 30 de ani e titlul la handbal din 1991.
    La rugby probabil anul viitor se va castiga campionatul. Sunt sanse si pentru anul asta.

  8. si e bine si nu e bine, personal de as dispune de o astfel de avere totusi as incerca sa fac ceva locului de unde sunt, unde am facut accea avere, chiar si din placere, in fond ce voi lua bani cu mine cand voi muri?!..orasul si intreg judetul merita sa aiba pe plan sportiv bucuri….probabil ca bogatani vor sa fie cei mai bogati din cimitir, uita ca pleaca cum au venit…te uiti la uni si vezi sume imense, iti trebuie 8 vieti sa cheltui atatia bani…la ce rost sa ti banii sub perna, ascunsi in conturi…pacat, Timisul merita din plin bucuri…

  9. Revin la parerea mea de mai sus si dau un exemplu care „graieste” de la sine. Actiunile lui M. Iancu la FC Timisoara el le evalueaza la peste 23 milioane de euro. Si astea nu sunt 100% din total actiuni. Si atunci intreb pe profanii postaci de mai sus: pentru ce mai trebuie bani din bugetul public? Putea clubul sa imparta actiuni unor interesati atunci cand clubul era cotat excelent. Dar ei atunci umblau dupa banii de la consiliul local, fiindca erau „moca” si usor de obtinut. Deci sportul nu este pentru faima orasului, exclusiv. Nici macar preponderent sau „in special”. De fapt vorbim de business pe bani multi si de profuituri grase care nu sunt publicate niciunde. Cam care erau dividentele platite actionarilor la finalul sezonului? Sigur ca este intrebare retorica. Iar tm_boy are o viziune romantata asupra „fenomenului fotbalistic”. De fapt vorbim de capitalism veros si nu de ce fel de bucurii merita Timisul. Astea-s abureli pentru pionieri. Si pentru vanzare de bilete la meci. Intrebare retorica: cati din jucatorii actuali vor mai juca in returul din seria a II-a? Va spun eu. NICIUNUL. Ei au jucat pentru ei si pentru bani (poate ca exista exceptii, dar eu nu le vad). Abia apoi pentru public si pentru Timisoara.