Ziua Imnului sarbatorita in centru, la Timisoara. Cand are loc parada militara

TIMISOARA. Ziua Imnului National va fi sarbatorita si in acest an, in centru,la Timisoara.

CITESTE SI: N-a putut fi salvat. Un pod de 85 de ani din Timis va fi demolat, iar in loc se va ridica unul nou. Se cauta constructor 

Autoritatile au stabilit ca ceremonialul sa aiba loc in Piata Libertatii. Evenimentul va incepe luni de la ora 10 si se va desfasura dupa urmatorul program.

Mai intai vor fi intampinate oficialitatile, dupa care se va face prezentarea onorului, salutarea drapelului de lupta si ocuparea locului in dispozitiv.

Dupa aceasta este programata slujba religioasa, urmata de discursurile oficialilor prezenti.

Va fi intonat imnul national al Romaniei, urma de defilarea detasamentului de onoare.

Data de 29 iulie marcheaza Ziua Imnului National al Romaniei – ‘Desteapta-te romane!’, simbol al unitatii Revolutiei Romane de la 1848.

La originea Imnului National al Romaniei se afla poemul ‘Un rasunet’ de Andrei Muresanu, pe o melodie culeasa de Anton Pann.

Continutul patriotic si national al poeziei a fost de natura sa insufleteasca numeroasele adunari ale militantilor pasoptisti pentru drepturi nationale, mai ales din Transilvania, Nicolae Balcescu numind acest imn ‘o adevarata Marsilieza romaneasca’.

‘Desteapta-te romane!’ a fost ales ca Imn National al Romaniei imediat dupa Decembrie 1989 si consacrat prin Constitutia din 1991.

Conform Constitutiei Romaniei, Imnul National este considerat simbol national, alaturi de drapelul tricolor, stema tarii si sigiliul statului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ’48? Eu si familia mea, de la patuzsopt… Si da-i si lupta puicusorule. Romani, sasi, austrieci, rusi, maghiari… si Monumentul fidelitatii, si Monumentul celor 13 generali(era sa scriu maghiari😉) si Avram Iancu cu a sa consoarta unguroaica care l-a salvat de la moarte, si da-i si lupta…

    Uitandu-ma eu asa in jurul meu… nu mi se pare ca indemnul din imn are ceva efect. Macar imnul nostru zice clar ca la noi „se doarme”, in alte tari nici macar nu-s constienti ca dorm.
    „Somnul ratiunii naste monstri”.

    Fritz participa? Cum mai sta cu procedura pentru cetatenie, e roman, gata? Sa se destepte si el!🤡😁🤡

  2. „Revolutiei Romane de la 1848” – Rom^nia nu exista atunci. Notiunea de rom^n a fost inventata atunci, numai in regiunile sudice, numai in favoarea lor si numai in detrimentul celorlalte.

    • Aia care vorbeau romana in Ardeal sau in Banat ce erau?🤡😁🤡 Bine, conform revolutionarilor maghiari, existau DOAR maghiari. Cred ca n-au calculat-o chiar bine, ca nici nu stiu atunci cine s-a dat cu austriecii(pe langa rusi) de le-au zburatacit fulgii… Cred ca tot niste maghiari, ca altii nu erau pe-aici, nu? Si ce zici ca e cu fidelitatea aia? Uite, ea exista si azi, avem multi romani iubitori de austrieci(eu ii numesc tradatori, dar na)printre noi, sa mai cerem un monument. Sau sa ne primeasca in Schengen, le mai dam noi ceva de pe aici, poate le dam tot gazul-ala pe care au pus ochii si ungurii, ca ce sa facem noi cu el „un foc mare”?!?🤡😁🤡

      Tu inca nu intelegi formarea statelor nationale, este? Lasa ca la noi e inca bine pe langa cum s-au trasat cu rigla mai tarziu granitele prin Africa de exemplu.

      Dar ce parere ai despre credinta? Eu zic ca exista doar 2 popoare, aia care cred in iubeste-ti aproapele(chiar cand iti face rau, ca altfel ar fi prea simplu) si mizantropii. Tu din care faci parte? Vezi ca e intrebare capcana, am intrebat „din care faci parte”, nu din care iti place tie sa crezi ca faci parte🤡😁🤡