TIMISOARA. Fiecare zi din an are o anumita insemnatate pentru Timisoara, iar cea de 9 martie este cu siguranta una dintre cele mai importante. Se implinesc 139 de ani de cand la carma orasului era ales Carol Telbisz.
La finalul secolului al XIX-lea Timisoara era in plina dezvoltare. Devenise deja primul oras din Europa care avea strazile iluminate electric, se construise un orfelinat, in care traiau 40 de suflete, si se facusera deja primele lucrari de canalizare in zona centrala.
Acestea erau doar cateva dintre lucrurile realizate in mandatul primarului Janos Torok, insa, din luna martie a anului 1885, orasul avea sa aiba un nou edil, unul care avea sa ii confere o noua si moderna infatisare Timisoarei, vizionarul Carol Telbisz.
Carol Telbisz a venit pe lume in 19 noiembrie 1854, la Cenad, intr-o familie de bulgari originari din Dudestii Vechi.
Telbisz face liceul la Seghedin, iar dupa absolvire, in 1872, se inscrie la facultatea de Drept de la Budapesta. Isi continua studiile la Universitatea din Viena, unde urma sa devina si doctor in drept administrativ.
Dupa incheierea studiilor, insa, vine la Timisoara si practica meseria de avocat, iar in 1883 este numit „avocat superior urban”. Doi ani mai tarziu, in 9 martie 1885, Carol Telbisz este ales primar al Timisoarei.
Schimbarile din mandatul lui Carol Telbisz incep inca din primul sau an in fruntea primariei. In 1886, la Timisoara incepe construirea cladirii care in zilele noastre adaposteste Biblioteca filialei Timisoara a Academiei Romane, aflata pe strada Augustin Pacha, la numarul 7.
Tot in 1886, la Timisoara ia nastere ‘Salvarea’, serviciul de ambulanta, care la inceput dispunea de trei barci, cu care medicii se deplasau pe Bega, iar mai tarziu, avea sa fie dotat si cu doua trasuri cu cai.
Epoca marilor schimbari la Timisoara
Vizionar, in 1891, primarul Telbisz reia un plan mai vechi si, pentru a putea amenaja strazi mai largi si a pune la punct orasul, decide sa demoleze zidurile vechii cetati.
Edilul ii cere imparatului Franz Joszef permisiunea de a demola fortificatiile Timisoarei, iar raspunsul imparatului vine la 23 aprilie 1892, acesta fiind unul afirmativ.
„Tinand cont de complexitatea problemei si de interesele mari legate de defortificarea orasului si viitoarea sa dezvoltare, negocierile incepute dupa ridicarea statutului de cetate a Timisoarei au fost indelungate, fiind incheiate abia in 1905 prin contractul dintre autoritatile orasului si cele militare. Lucrarile de demolare au inceput inca inainte de aceasta data. Astfel, tratativele incepute pentru rascumpararea suprafetelor ocupate de fortificatii porneau de la premisa ca orasul prelua suprafetele in starea in care se aflau, iar demolarea bastioanelor, umplerea santurilor si nivelarea suprafetelor cadeau in atributiile orasului.
Pornind de la aceasta premisa, lucrarile de demolare si nivelare a bastioanelor si terenurilor dezafectate au inceput inca din 1898, oferind o oportunitate de munca lucratorilor de terasament stabiliti in oras. La lucrarile de defortificare, care presupuneau demolarea zidurilor, lucrari de terasamente, de curatire si stivuire a materialelor rezultate si transporturi de tot felul au luat parte atat muncitori locali, cat si muncitori sositi din alte regiuni… santurile cetatii au fost acoperite cu pamantul de umplutura si acoperire a meterezelor, iar caramizile au fost curatate si depozitate pentru vanzare in loturi de cate 1000 de bucati.
Caramizile sparte au fost folosite in infrastructura a circa 80.000 m2 de drum cilindrat. In urma demolarii au fost recuperate aproape 26.000.000 caramizi intregi, din care 19.000.000 au fost vandute cu 20 – 24 de coroane/1000 de bucati, iar restul au fost folosite pentru constructiile proprii sau donate pentru cladirile cu caracter administrativ, socio-cultural sau umanitar„, se arata in Analele Banatului.
Prima strada asfaltata si primele tramvaie electrice la Timisoara
In timp ce zidurile cetatii Timisoarei erau demolate, o alta lucrare importanta demareaza in oras. In mandatul lui Telbisz se continua pavarea strazilor, iar pe arterele principale, din 1895, se asterne pentru prima data asfalt.
Spre finalul secolului al XIX-lea, administratia Telbisz mai ‘bifa’ o premiera. Daca in timpul primarului Torok Janos, Timisoara devenea primul oras cu iluminat electric stradal, Carol Telbisz avea sa foloseasca facilitatea adusa de predecesorul sau pentru a imbunatati viata timisorenilor.
„La 5 iunie 1897, Ministerul Comertului de la Budapesta a eliberat Actul de Concesiune nr. 20.099, document in baza caruia ‘Societatea de tramvai cu cale ferata din Timisoara’ a demarat constructia viitoarei retele de transport electric.
Lucrarea urma sa fie realizata de Societatea Unita de Electricitate Budapesta-Viena” si de „Societatea de Electricitate Felix Singer &Comp. Berlin… proba tehnica a neobisnuitului mod de transport urban a fost programata in ziua de 30 iunie 1899 – si, dupa remedierea unor probleme legate de protectia cablurilor aeriene, intreaga retea de linii, a carei lungime totala masura nu mai putin de 10.700 de metri, a putut fi deschisa exploatarii publice o luna mai tarziu, la 27 iulie 1899.
La aceasta data anume si-au facut aparitia pe strazile orasului primele tramvaie propulsate de curentul electric; vehiculele fusesera fabricate la Arad, in uzinele „Johan Weitzer” – intaia fabrica de vagoane deschisa pe actualul teritoriu al Romaniei„, scrie historia.ro.
Tot in timpul administratiei conduse de primarul Telbisz, la Timisoara sunt construite si doua dintre podurile emblema ale orasului, si care au fost date in folosinta in acelasi an, 1909.
Primul dintre acestea este podul Decebal si era, la acea vreme, podul pe grinzi de beton armat cu cea mai mare deschidere din Europa. Asigura legatura spre cartierul Fabric, in dreptul Bailor Neptun.
Are o lungime de 195 m si o latime de 9 m. Proiectul a obtinut Diploma de onoare la Expozitia Internationala de la Paris din anul 1910. Solutia tehnica de realizare a fost conceputa de inginerul Gyözö Mihailich.
Al doilea pod dat in folosinta pe vremea lui Carol Telbisz este situat in actuala zona de est a Timisoarei, si este vorba despre cel ce poarta numele unificatorului de la 1600 al Tarilor Romane, Mihai Viteazul, cunoscut si drept Podul de la Piata Morii.
„In perioada interbelica, a avut patru turnuri cu basoreliefuri si a fost traversat si de tramvaie. In 1981 a fost reconstruit, iar basoreliefurile – o figura feminina tinând stema orasului, un morar cu sacul de faina, un nisipar incarcand o barca si un tabacar – au fost pastrate si montate la capetele podului„, scrie welcometoromania.ro.
4 licee sunt construite la Timisoara in vremea lui Carol Telbisz: Loga, Pedagogic, Calderon si Ungureanu
Carol Telbisz nu s-a axat insa doar pe modernizarea infrastructurii pentru a transforma Timisoara. Primarul a dat importanta si invatamantului, iar in timpul sau au fost ridicate Liceul de Baieti (astazi Colegiul National C.D. Loga), Liceul de Fete (astazi Liceul Pedagogic), Preparanda pentru Invatatori (astazi Liceul Calderon) si Scoala Profesionala (astazi Liceul Ungureanu). De asemenea, el a sustinut si constructia lacaselor de cult, precum Sinagoga din Fabric sau Biserica Millenium din Traian.
Infloreste industria, se construiesc fabricile de top ale Timisoarei
In mandatul sau, in Timisoara s-a dezvoltat mult si industria, iar in oras au aparut mai multe fabrici: Fabrica de ciocolata Kandia, Fabrica de Lanturi, Fabrica de palarii Paltim, Fabrica de trasuri, Fabrica de Chibrituri, Fabrica de pantofi Turul, Filatura, Fabrica de textile.
Sub administratia lui Carol Telbisz incepe sa prinda contur centrul Timisoarei asa cum il cunoastem noi astazi.
In 1910 se construiesc Palatul Lloyd si imobilele impunatoare din partea vestica a Pietei Operei, vestitul Corso, in timp ce in 1914 incepe constructia cladirii in care in zilele noastre isi desfasoara activitatea Primaria Timisoara.
Doua stadioane amenajate in mandatele lui Telbisz
Edilul nu a neglijat nici sportul. Cat timp a fost Carol Telbisz primar, in Timisoara au fost amenajate doua stadioane. Stadionul Stiinta, de langa Universitatea Politehnica, si stadionul CFR din zilele noastre, pe care la acea vreme evolua Chinezul Timisoara.
De asemenea, in mandatul sau s-a jucat primul meci de fotbal din Timisoara.
„25 iunie 1899 – la Timisoara are loc unul dintre primele meciuri de fotbal. El se disputa intre elevii din clasele a VI-a si a VII-a ale Liceului Piarist. Cele doua echipe fusesera antrenate de profesorul de gimnastica Carol Muller„, se arata in cartea „Cronologia judetului Timis”, aparuta in 2004.
Tot in mandatul lui Carol Telbisz au loc si primele dueluri fotbalistice cu Aradul, pierdute de Timisoara cu 5-2 si 5-0, insa in cei 30 de ani cat a stat la conducerea orasului, la Timisoara au luat nastere Asociatia de canotaj (16 aprilie 1866), Asociatia ciclista Huniade (7 aprilie 1898, ) sau clubul de gimanastica (13 aprilie 1899) si a fost construita si prima pista ciclista.
In 1905, Carol Telbisz a devenit consilier al Curtii Regale Maghiare.
Primul cinematograf
Trei ani mai tarziu, in 27 iunie, la Timisoara este inaugurat primul cinematograf din oras, proiectat de Josef Ecker junior şi Georg Pflum.
„Primul teatru cinematografic din oras a fost construit in Cetate si a fost inaugurat pe 27 iunie 1908. Se numea „Teatrul Imaginilor Miscatoare” si era situat peste drum de locul in care azi se afla Cinema Capitol, langa Scoala de Arte si Meserii, desi majoritatea monografiilor il plaseaza pe locul actualei Gradini de Vara a Cinematografului Capitol„, se arata pe salvatimareleecran.ro.
In anul 1912, Carol Telbisz a fost ridicat la rangul de baron maghiar cu predicatul de Obesenyo, iar doi ani mai tarziu a fost decorat cu Crucea Ordinului Imparatului Franz Joseph I la gradul de cavaler.
In 1914 se imbolnaveste si avea sa se stinga din viata in 14 iulie, la varsta de 59 de ani.
In zilele noastre, o strada din Timisoara, de numai 301 metri, poarta numele celui mai prolific si longeviv primar din istoria orasului. Este vorba despre strada care margineste la vest Parcul Civic si care face legatura intre bulevardul Ion C. Bratianu si strada Proclamatia de la Timisoara.
De asemenea, Carol Telbisz are un bust pe Aleea Personalitatilor din Parcul Central din Timisoara. Acesta a fost amplasat in Parcul Scudier de ziua Timisoarei, in 3 august 2011, si a fost realizat de Laurentiu Balca.
Carol Telbisz nu a fost singurul primar ales in 9 martie
Un alt edil care a venit in functie in 9 martie este Gheorghe Domasnean. El nu a condus Timisoara cat a facut-o Carol Telbisz, dar a ramas in istoria orasului cu cateva dintre realizarile sale.
Militar de cariera, a venit in scaunul de primar la varsta de 61 de ani si a ramas doar 9 luni la primarie. Generalul Domasnean avea sa munceasca pentru oras fara a primi vreun ban, la cererea sa, multumindu-se doar cu pensia de militar.
El este cel care a inceput demersurile legale pentru scoaterea din oras a liniei de cale ferata care lega Timisoara de Buzias, a inceput reamenajarea Parcului Rozelor sau a fost finalizat exteriorul actualei cladiri a primariei.
Povestea lui Gheorghe Domasnean o puteti citi AICI.
Pareri
Igen, köszönöm az elismerést, télleg egy jó polgármester voltam. Kár, hogy azóta Temesvár Románia része lett. 🙁
De ce esti trist? Uite cat s-a extins Timisoara dupa Unire! Populatia a crescut de vreo 10 ori de pe vremea lui Telbisz, intre timp s-au construit de catre cetatenii romani(indiferent de etnie) cartiere intregi cu infrastructura moderna de apa, canal, incalzire, baze de agrement pentru „oamenii muncii”, linii de tramvai, fabrici si uzine in zona industriala, cinematografe, scoli, universitati, spitale, hoteluri moderne, stadion de fotbal/rugby, Opera etc. N-ar fi mai bine decat sa fii trist sa mergi sa votezi pe unii care sa nu toace bugetul urias al Timisoarei pe prostii? Pe unii in stare sa atraga fonduri europene, sa aiba o viziune pentru secolul XXI? Pe unii competenti indiferent de etnie? L-ai votat pe Klaus si pe Fritz ca sunt nemti? Si acum esti trist si visezi la vremurile in care romanii erau cetateni de rangul 2 in imperiul austroungar? Da-ti doua palme, trezeste-te si traieste in prezent, nu mai visa vise umede ca vine cineva si-ti face si-ti da de-a gata, ca nu-ti face nimeni pentru tine in locul tau. Mai bine ai „milita” pentru o Europa normala la cap, vremea caselor nobiliare din Europa a trecut, acum se redeseneaza lumea multipolara si europenii nu stiu decat sa se haraie care sa fie dominanti in UE sa impuna celorlalte natiuni din UE in loc sa vada ce se intampla la nivel mondial. Asa ca nu mai fii trist si mars la vot si alege oameni normali la cap, ca totalitarismul functionaresc de la Bruxelles devine chiar mai rau decat comunismul.
Ne szomorkodj Károly, ez nem rossz, ez jó. Most Orbán neoliberális hülyeségeit kellene elviselned.
Sei nicht traurig, Karoly, es ist nicht schlecht, es ist gut. Jetzt solltest du dir Orbans neoliberalen Unsinn gefallen lassen.
Don’t be sad Karoly, it’s not bad it’s good. Now you should put up with Orban’s neoliberal nonsense.
Nu fi trist Karoly, nu e de rau e de bine. Acum ar trebui sa suporti ineptiile neoliberale a lui Orban. S-au ti-ar place?😜
Domnule Balteanu, drept recunostinta trebuie amintit unde este inmormantat sa putem aduce o floare sau aprinde o lumanare
In paragina, in Cimitirul din Calea Lipovei. A postat Vaida pe FB in ’20 o chestie.
Si ratatul asta de Fritz nu a fost in stare in aproape 4 ani sa asfalteze un singur km de bulevard in zona centrala. (pompieri – Pta Maria)
LOL ! Da tu ratatule ce ai facut pt oras? Fritz a facut multe in oras si mai are de facut ! Dar tu sau LAe ce ati facut?
Ruben, tu esti? Iara pupici la fundulici la sefici?
Lăsați ca după unire,au făcut destule și romanii!!
Așa se dezvolta Timisoara când era susținuta de capitala Budapesta…și când capitala a devenit București și banii se duc acolo se vad rezultatele ….
Mai bine București decât Budapesta. Monarhia austro ungară bine că a șters o Dumnezeu de pe fața pământului. A fost un sistem politic retrograd și anacronic. O monarhie absolutistă care numai avea ce căuta în sec XX.
Daca era democratica, Austro-Ungaria era o Uniune Europeana buna.
Si daca prostii n-ar fi prosti, ar fi destepti. Feudalism democratic se poate? Capitalism democratic se poate? In practica ma intereseaza, nu in teorie. Cine are puterea, ala decide. Banii sunt puterea, cumpara si politicieni si judecatori si organele de ordine si tot.
Sa se uneasca Ungaria cu Austria, ii opreste cineva? Sau Austria cu Germania, n-ar fi prima data. Sa-si faca si un Schengen numai al lor, sa nu-i mai invadeze cumva migrantii care trec prin Romania. Democratie? Mai exista pe vreundeva? Democratie, majoritate. Prosti, multi.
Încă un ” român” care a făcut cinste orașului Timișoara. rOBULE tu ești prea mic să înțelegi…
Nu zic de bine si nu zic de rau, doar amintesc o curiozitate a istoriei: dupa Primul Razboi Mondial, la destramarea Imperiului Austro-Ungar, in Parlamentul de la Budapesta s-a pus problema alipirii Ungariei (da, a intregii tari) la Romania, deoarece comunistii sovietici condusi de Bela Kun impingeau tara catre rusi.
E o poveste din acele vremuri, nimic oficial, adica cam ca in aceste vremuri povestea lui Klaus Iohannis si functia de secretar general NATO. Chiar mai slaba. Armata romana a infrant armata comunistului Bela Kun si a ocupat Budapesta pe 4 august 1919. Cu o zi inainte intrase si in Timisoara care era ocupata de prietenii nostri sârbi. Marile puteri, si in principal Franta (prietenii nostri), au fortat retragerea din Ungaria amenintându-ne cu Banatul.
De Viena sprijinita dragul meu, nu de Budapesta.
As vrea sa studiați și să publicați evoluția Timișoarei în timpul primarului Coriolan Baran.Multumesc.
Doamna, gasiti intreaga poveste in arhiva opiniatimisoarei.ro. Iata aici – https://www.opiniatimisoarei.ro/primari-cu-care-ne-mandrim-o-campanie-marca-opiniatimisoarei-ro-coriolan-baran-primarul-cu-trei-mandate-care-a-supravietuit-inchisorilor-comuniste/17/07/2018
Din 1867 Banatul intra in componenta Ungariei și tot de atunci imperiul habsburgic devine o dubla monarhie austro ungara, dar tu nu ai de unde sa știi astea!
Dupa multi ani, avem in Dominic un primar care se ridica la nivelul inaintasilor!
Da, a depasit toti primarii din tara cand vine vorba de nivelul taxelor locale unde a dus orasul pe primul loc. In rest, mai putin, nici pe Robu nu l-a ajuns din urma. De abia a reusit sa realizeze unele proiecte lasate de acesta la cheie.
De asemenea la studii si proiecte de-a-n pulea. Plus ca minte mai abitir ca Ponta si Iliescu la un loc.
Ca Fritz e 100% ambalaj si 0% continut a devenit clar la scurt timp dupa alegerea sa. Alta sansa in afara de a minti oricum nu are. Important este sa nu mai reuseasca sa pacaleasca electoratul.
A achitat datoriile lăsate de predecesorul său.
Cum?! Stati asa, putin! Cum adica, nu este Robu cel mai stralucit primar al urbei? Dumnezeule mare, pana acum am trait intr-o minciuna!
S-au vopsit…ai fost indus în eroare.😂
Pt toti tampitii ce il critica pe Fritz. Daca cascati ochii si lasati rautatile deoparte, o sa vedeti ca Fritz a facut mai multe decat Robu. Da, mai sunt multe de facut, ca 8 ani orasul a fost in paragina cu Robu ( ingropat de gunoaie, praf, mizerie, incompetenta) 2 ani din mandatul lui Fritz au fost pe timpul pandemiei + bete bagate in roate de PNL care nu stie altceva sa faca. Sabotaje… nimic bun pt oras din partea PNL si PSD .
Felicitari Fritz si USR, ati reinflorit orasul ! Veti mai primi in continuare cel putin inca 2 mandate ! Felicitari pt sutele de copaci plantati in doar cateva luni . Robu a taiat cu miile in cateva zile !
Ce fumezi?
No name ‘intre bare’ @ ce consumi tu incuiatule? Pletosul tau te-a aburit cu fantani muzicale, sali de sport si curatenia orasului cedata pe milioane de euro unei firme din Cluj. Lae pentru piata Libertatii NU a respectat proiectul realizat pe bani europeni eliminand zonele verzi care in proiect reprezentau 50% din suprafata
Ai uitat sa spui si ce vila si-a tras Fritz dupa un an de mandat. N-a reusit niciun primar asa performanta pana acum.
Daniele tu vrei sa devii un Dorel! Vila si-a tras-o din banii tai? Stai linistit ca pletosul sigur are mai multi bani decat valoare acelei vile! Deocamdata nu se afiseaza cu averea caci, paranoic cum este, isi doreste inca un mandat de primar. Peste 4 ani ( caci sigur nu va fi primar) o sa vezi ce vile isi trag Robu si fiul si fiica. Terenul il are deja. Poate te ia de constructor. Lui un Dorel ii trebuie.
Problema e daca vila a cumparat-o din banii sai munciti cinstit si aici am dubii pentru ca nu prea se castiga cine stie ce la cor. Iar daca avea banii de dinainte se stie ca imobiliarele cresc deci cumperi cat mai repede posibil. Iar daca banii nu au fost din munca cinstita, atunci precis i-a facut dupa ce a ajuns primar si atunci da, posibil sa fie din banii cetatenilor.
Pana una alta Robu a avut venituri destul de mari toata cariera, plus cumul cu salariul de parlamentar, pensie etc. Asa ca isi poate justifica banii la o adica. Daca nu poate, o sa-l umfle DNA-ul. Dar cel putin nu e un neica nimeni, ajuns primar printr-un concurs de circumstante, care nu pierde nicio ocazie sa isi demonstreze incompetenta. Fritz nici macar de Dorel nu e bun desi crede ca se pricepe la toate, mai ales cand modifica proiecte conform viziunii sale, la fel ca un predecesor de-al sau celebru.
In comentariile voastre vad multa campanie electorala, can-can-uri, etc…nimeni nu apreciaza la adevarata valoare istoria Timisoarei…..Reportajul in sine reflecta evolutia Timisoarei prin implicarea unor personaje emblematice pe care noi, ca si urmasi, ar trebui sa-i respectam si comemoram…..cu stima….
Oare n-ar trebui sa-i respectam si comemoram punand stampila pe niste candidati ceva mai rasariti decat pana acum? Sa ne uitam sa vedem care candidat va fi mai apropiat de profilul unui nou Telbisz, nu-mi pare ca gargaragii de teapa lui Fritz ori Robu ar corespunde nici pe departe.
Telbisz Károly Igen, köszönöm az elismerést, télleg egy jó polgármester voltam. Kár, hogy azóta Temesvár Románia része lett.
Pentru toti cei care nu ati priceput postarea data ”din morti” de către TK, incerc eu sa va traduc. In primul rand TK era un ungur in toate simtirile si credintele sale, chiar daca la origini era bulgar, asa cum si Kun Bela era un ungur, desi originea sa evreiasca nu poate fi pusa la indoilala, tot asa cum 9 din cei 13 generali spânzuraîi la Arad, după infringerea ungurilor in războiului civil austro-ungar din 1848 erau unguri, dar in realitate aveau alte origini. Cam asa ar gândi astăzi dacă ar trai TK. Iata traducerea unui roman: ”Multumesc pentru recunostintă, chiar că am fost un primar bun. Păcat că de atunci Timisoara a devenit parte a României”.
Pentru Solo…In decursul secolelor Timisoara , din cauza ocupatilor, au fost majoritari ca etnie germani si ulterior maghiari ( din ce stiu pana in 1900 populatia era 90% germana , in perioada 1900-1945 populatia era 70-80 % maghiara iar din 1945-1990 au fost adusi fortati din alte regiuni ale Romaniei si astfel s-a ajuns sa fie 90% romani) …Era normal ca la vremea respectiva , prin gandirea si educatia pe care o avea TK i- a fost greu sa accepte ca in 1919 Timisoara si implicit Banatul sa fie alipite Romaniei ….Ideea este ca in vremurile respective s-a straduit si a reusit sa dezvolte ca oras Timisoara noastra…..
Ce zici tu mai franț ca i-a fost greu sa accepte? In ce data zici ca a murit? „Timisoara noastra”… Timisoara e un oras in Romania locuit de cetateni romani de diverse etnii. Maine poimaine vine Erdogan si zice ca e a lui, wtf? Cat despre stramutari de populatii, stii istoria cam cum stii si cand a murit Telbisz. Sau poate doar vrei sa minti cu tupeu jegos iredentist?
A fost un primar bun, Dumnezeu sa-l odihneasca. Si Stan Vidrighin a fost bun. Si? Ce e cu asta? Si in cominism au fost primari buni. Apoi timisorenii l-au ales pe Ciuhadu, pe Robu si pe Fritz. Poate isi baga mintile in cap intr-un final?
Vezi tu care a fost si e problema? La papagali ca tine e intotdeauna vorba de etnie, care e evreu, care bulgar, care ungur. Si ca romanii sunt aia rai. Si vechiul obicei, maghiarizarea. Mai nou vad ca papagali ca tine o practica si postmortem. Dat fiind ca Telbisz a murit inainte de unire, ma gandesc ca nu putem sti ce parere ar avea despre cum a ajuns Timisoara atat in interbelic, in comunism ori in postcomunism(aici tin sa-ti aduc aminte ca si in Ungaria a fost comunism). Sa nu-i punem lui Telbisz cuvinte in gura atunci, ca se trezeste vreun „dac liber urmas al lui Burebista” si se gandeste ca nu-l incape Romania actuala si vrea s-o vada intinzandu-se pana la Tisa macar. Ar avea la fel de mult sens ca prostiile spuse de tine: niste bolboroseli inepte. Ai alegeri libere, alege un primar competent, ce te retine? Un ungur de exemplu, n-am nimic impotriva, sunt dispus sa-l votez fara probleme. Si daca se si dovedeste bun, il declar eu roman, e bine asa? Si ii mai si romanizez si numele. Nu merge? Numai intr-un sens merge? Nazismul are radacini adanci in diverse natii inclusiv la romani, dar se pare ca mai ales in natiile foste imperialiste. O fi dat de frustrare, acest sentiment uman care nu tine de etnie. Si nemtii de dupa primul razboi mondial au fost foarte frustrati si uite asa s-au gandit sa mai faca un razboi si sa gaseasca „solutii finale”. Imi pare ca unii au nevoie de ceva consiliere psihologica sa-si atenueze frustrarile. Si apoi sa incerce sa se maturizeze, sa nu mai traiasca cu povesti.
intre bare….eu sunt de nationalitate maghiara si nu ma ascund dar sunt mai roman decat multi altii….bunica mea a fost deportata in anii 1916-1917 in Timisoara din Budapesta si sunt a 3 generatie in acest oras….tu esti timisorean get-beget?sau esti venit din alta regiune?…. nimeni nu a zis ca romanii sunt rai dar istoria nu se poate schimba…cu bune sau rele Timisoara , Temeswar sau Temesburg (depinde de perioada) a avut personalitati de diferite etnii care au contribuit la dezvoltarea orasului….Matei Corvin , fiul lui Iancu de Hunedoara a fost regele Ungariei si nimeni nu i-a contestat etnia….in Ungaria. Poate ar fi bine sa citesti putina istorie ca sa te documentezi…..in rest…numai de bine….
Poate ar trebui tu sa citesti nu putina ci mult mai multa istorie? De la mai multe parti cu sau fara interese mai vechi sau mai noi. Bunica ta, bunica mea, eu sunt etnia x tu esti etnia y, eu sunt de nspe generatii tu esti de tspe generatii: astea sunt emotii, relevante poate subiectiv in familie dar nu-s istorie si sunt total irelevante pentru a generaliza ceva sau pentru „a da dreptate” unei teorii sau alteia. Si sa nu privim oamenii si faptele de acum mai bine de o suta de ani doar prin prisma gandirii de azi, ori doar prin prisma gandirii de atunci. Sa nu-i judecam moral dupa morala de azi, sa intelegem cum gandeau ei, de ce gandeau asa, si sa ne ridicam deasupra nivelului de atunci, nu sa ne intoarcem la nivelul ala sau mai jos. Dar toti retin doar ce conducatori mai viteji sau mai putin viteji au avut unii sau altii fara sa inteleaga feudalismul, fara sa inteleag relatii intre biserica (supra)statata si stat, iluminismul, formarea statelor nationale, demografia din diverse momente(tu vorbesti de procente in Timisoara, cand la nivel de regiune treburile stateau cu totul altfel, si asta era una din plangerile unor memorandisti care explicit scriau despre etniile de la oras versus romanii napastuiti/exploatati de la sate. Pe ici pe colo romanii nici nu aveau voie sa ramana in oras peste noapte. Hoti domnule romanii aia(astia?), niste talhari nu alta, afara cu ei din orase. Oare turcii dupa ce au cucerit Timisoara erau majoritari in cetate? Sa-i dam Timisoara lui Erdogan atunci, nu? ) si se trezeste apoi nimeni pe net si-mi zice de cei 13 generali, de 1848 etc. Si eu ce trebuie sa fac cand aud de 1848, sa zic de Avram Iancu ultra folosit de diversi in diverse moduri?Dai noroc cu bere, da sau nu? Sa stiu cat de „habotnic” esti, nu de alta. Ca a cam trecut termenul… Daca inca nu dai noroc cu bere, n-avem ce povesti noi doi. Parca traiesc continuu in bancul cu Gheorghe si Ianos, ala cu „voi l-ati omorat pe Mihai Viteazul, stai ma ca a fost acum sute de ani, da dar eu abia acum am aflat”. Cat despre sfaturi… grow the f.ck up, si unii si altii, cu sau fara istorie.
Foarte interesant cum articolul are efect in mentionarea lui Fritz si ocazional Robu
Dar de ceilalti intre Carol si Robu nimic?
Jozsef Geml 1914 – 1919
Stan Vidrighin 01.09.1919 – 30.04.1921
Cornel Grofșorean 30.04.1921 – 03.01.1922
Stan Vidrighin 03.01.1922 – 31.08.1922
Lucian Georgevici 31.08.1922 – 17.04.1926
Samuil Sagovici 17.04.1926 – 01.06.1926
Ioan Doboșan 01.06.1926 – 02.09.1927
Josef Gabriel 02.09.1927 – 21.09.1927
Lucian Georgevici 21.09.1927 – 12.01.1929
Gheorghe Crăciun 12.01.1929 – 09.03.1929
Gheorghe Domășnean 09.03.1929 – 07.12.1929
Franz Schmitz 07.12.1929 – 23.12.1929
Coriolan Băran 23.12.1929 – 28.08.1930
Coriolan Balta 28.08.1930 – 17.08.1931
Cornel Grofșorean 17.08.1931 – 18.06.1932
Cornel Lazăr 18.06.1932 – 17.12.1932
Liviu Gabor 17.12.1932 – 26.11.1933
Petru Olariu 26.11.1933 – 11.12.1933
Augustin Coman 11.12.1933 – 01.12.1937
Alexandru Miletici 01.12.1937 – 03.01.1938
Gheorghe Andrașiu 03.01.1938 – 11.02.1938
Nicolaie Table 11.01.1938 – 17.02.1938
Vasile M. Teodorescu 17.02.1938 – 11.03.1938
Rodig Modreanu 11.03.1938 – 26.09.1938
Coriolan Băran 26.09.1938 – 06.02.1939
Emil Tieranu 06.02.1939 – 22.02.1939
Coriolan Băran 22.12.1939 – 06.10.1940
Ilie Radu 06.10.1940 – 29.01.1941
Hans Jung 29.01.1941 – 05.02.1941
Eugen Pop 05.02.1941 – 1943
Emil Tieran 1943 – 1944
Coriolan Drăgulescu 29.11.1944 – 30.04.1945
Iosif Petric 1946 – 1948
Vasile Botezatu 1949 – 1950
Ion Hașmanian – 1950
Ioan Jurjac 1950 – 1953
Valeriu Țidorescu 1953
Ioan Silindean 1953 – 1954
Radu Donosie 1954 – 1956
Vasile Botezatu 1956 – 1961
Ioan Popeți 1961 – 1962
Leonida Tămaș 1962 – 1968
Coriolan Pop 1968 – 1971
George Micota 1971 – 1978
Radu Bălan 1978 – 1981
Petru Moț 1981 – 1989
Pompiliu Alămorean 1989 – 1990
Liviu Borha (PNL): 1990 – 1992
Viorel Oancea (PAC): 1992 – 1996
Gheorghe Ciuhandu (PNȚ-CD): 1996 – 2012
Spritz și votanții USR: citiți de 10 ori acest articol. Poate așa veți înțelege ce preocupări și REALIZĂRI ar trebui să aibe un primar. UN PRIMAR, nu un maimuțoi mincinos și obraznic !!! Deși, am impresia ca degeaba citiți, pt ca nu aveți capacitatea să și înțelegeți. În Timișoara, în 4 ani, ăștia NU AU FOST ÎN STARE nici măcar să implementeze și să finalizeze proiectele lăsate LA CHEIE, de către fosta administrație. În 4 ani au făcut ce ??? Avem cele mai mari impozite din țară, cel mai murdar oraș, zero proiecte noi, 3 blocuri anvelopate pe fonduri UE, pt ca restul fondurilor le-au pierdut, nu avem șosele asfaltate, nu avem stadion, nu avem săli de sport, nu avem parcări, nu avem parcuri, nu avem spitale, școli și grădinițe încălzite prin pompe de căldură și cu panouri solare, AVEM DOAR MINCIUNI și zeci de angajați noi la primărie și lucrări inutile alocate în mod direct către firme USR, etc etc etc. Noroc ca vin alegerile și USR va primi un mare șut în kur.
Mai prost ca tine nu nici ultimul om din oricare sat din Romania. Cum adică fosta administratie a lăsat proiecte la cheie?! Pai dacă erau la ” cheie” înseamnă ca erau gata realizate și nu ca erau lansate iar finanțarea era asigurata de primarie pana la decontări din fonduri UE Nemernic poți fi! Nici măcar nu vezi ce s- a facut? In 8 ani Robu nu a facut cat a facut Fritz. Asa ca la ce- ti folosește ca ești timișorean?
Buei, caricatura de postac ce esti, cum a facut Fritz mai multe ca Robu, chiar va spala creierii la USR de tot sau aveti orbul gainilor? Am vazut ma, noi idiotii, ce a facut: Si-a mufat baietii destepti la banii publici din prima zi (vezi Negrisanu, Almajan, Creiveanu, toti angajatii pe pile din primarie in frunte cu Resitnec, Vancia, Amza, Cocheci, Riegler, Bedelean, Catalina Jahn si alti fomisti ce abia asteptau un os de ros) am vazut toate contractele date pe meritocratie la lipitorii de afise si corul de bocitoare, am vazut toti useristii bagati in CA-uri pe la societatile primariei, am vazut toate facaturile de concursuri cu care ne-a scos ochii dominic si pe care le-au castigat tot golanii USR. Am vazut ca Aida are blocul ilegal la locul lui, ca doar e finantator de frunte la partid). Am vazut toate tampeniile de pe santierele lasate de greaua mostenire pe care le-a facut praf, am vazut lucrarile de mantuiala ale SDM-ului, de au spart de 4 ori pe ani cate un bulevard, am vazut cat este dominic de incompetent. Stai linistit, am vazut cate a facut Donimic, mai multe ca Robu, adevarat.
podul Decebal nu are 195 m.
După cum corect apare în articol precizarea „de pe teritoriul de azi al României ” ar trebui și nu este nici o rușine să mai precizați din când în când să priceapă toți proștii că atunci aici era Ungaria. Altă mentalitate, alt specific national. Nu se poate compara cu ce e azi după infuzia de oltenisme și moldovenisme.