Ziua in care curajul nebun al unor tineri a pornit Revolutia Romana, la Timisoara. 16 Decembrie 1989

TIMISOARA. In urma cu 34 de ani, Timisoara se scutura din adormire, neputinta si intuneric, iesea in strada si isi striga dreptul la o viata descatusata din comunism. Spiritul ei neinfricat a fost si va ramane o legenda adevarata in istoria unui popor care si-a croit atunci drumul spre lumina.

16 Decembrie 1989 a fost ziua in care a izbucnit revolta prin care aveam sa castigam cel mai de pret lucru pentru o natie: Libertatea!

revolutie-1989-foto-duma (29)

In acea zi de 16 decembrie, in jurul casei pastorului Laszlo Tokes din Piata Maria se adunasera cateva sute de oameni hotarati sa impiedice o decizie de evacuare a prelatului. Oamenii veneau din toate colturile orasului, in grupuri.

Pastorul Laszlo Tokes a iesit, la un moment dat, alaturi de primarul de atunci al Timisoarei, la fereastra casei in care locuia, in incercarea de a potoli multimea. Totul a fost, insa, in zadar.

Nimeni nu se astepta ca acesti oameni sa formeze o miscare in stare sa darame un sistem.

La un moment dat, din multime, cineva a strigat “Libertate!“. Atunci, incepea sa se scrie istoria. Timisorenii au oprit tramvaiele in centru, s-au incolonat si au pornit spre Catedrala scandand “Jos Ceausescu!” In drum, ei au inlaturat toate simbolurile comuniste ce le-au iesit in cale.

La scurt timp manifestantii au dat piept cu un cordon de scutieri, iar pompierii au inceput sa ii stropeasca cu apa. Cativa dintre ei au reusit sa treaca de militieni si au pornit prin cartiere pentru a strange si mai multi oameni.

revolutie-1989-foto-duma (28)

Timp de cateva ore, manifestantii au fost haituiti de trupele Ministerului de Interne prin tot orasul. Multimea a fost in cele din urma dispersata. Mai multi protestatari s-au intors in centrul Timisoarei, au inceput sa sparga vitrinele magazinelor si librariilor si au incendiat cartile ce-l elogiau pe Ceausescu.
In acel moment au inceput arestarile. Oamenii au fost dusi in beciurile Militiei unde au fost anchetati si batuti. Multi dintre ei au fost apoi transferati la Penitenciarul Popa Sapca. In acea noapte au fost facute zeci de arestari. Orasul a inceput sa se…. linisteasca de abia spre dimineata.

Timisorenii vazusera cum dictaturile Europei de Est cadeau una cate una si stiau ca pot schimba si ei lucrurile. Asta avea sa se intample, insa, a doua zi, pe 17 Decembrie. Atunci se trageau primele focuri de arma si cadeau primii tineri rapusi de gloante. Timisoara avea sa-si infranga frica si sa deschida una dintre cele mai sangeroase pagini din istoria recenta a Romaniei si platea un tribut teribil in numele democratiei: Aproape 100 de morti si sute de raniti.

CITESTE SI: Marturii cutremuratoare din 16 Decembrie 1989! Cum a trait acele clipe o fata de numai 18 ani 

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Astia din redactie inca n-au aflat ca totul a fost o lovitura de stat menita sa distruga poporul roman. Inca 20 ani si in propria tara romanii vor ajunge slugile arabilor, asiaticilor si africanilor. Deja se vede cu ochiul liber.

    • prost sa fi, sa fi Timisorean si sa crezi asta….

  2. Slugă ajunge care gîndește ca tine după 34 de ani dar există alternative, emigrează într-o țară în care visele tale se îndeplinesc cu siguranță,Belarus,Rusia ,Corea de Nord etc.

  3. Sper ca ai copii care sa prinda gustul globalizarii si diversitatii. Nici nu trebuie sa mai asteptati mult…maxim 5-6 ani.

  4. sincer ,dupa 34 de ani regret ca m-am lasat manipulat si am stat pe strazi zi si noapte ,ca sa ajung sa fiu fortat sa plec in pribegie ,pacat de oamenii morti si raniti….

    • Sunt timișorean și respect pe toți care au murit nevonovați ,este mersul istoriei ca astăzi după 34 de ani unii dintre noi văd lucrurile altfel ,eu nu aș mai vrea să retrăiesc timpurile trecute sub nici o formă.

  5. ce ma amuza ideile astora care cred ca “curajul nebun al unor tineri” a dus la inlaturarea lui ceausescu, a cazut comunismul pentru ca a trebuit sa cada in toata europa de est desteptilor

    • Apai Raluca ce zici daca mama ta putea face avort te mai nasteai tu? cu siguranta nu ……

      • Ce argument penibil . Au fost niste meseriasi care au creat haosul dupa care lumea a inceput sa se stranga si sa protesteze. Magazine devalizate si incendiate …… . Am dus-o greu, Romania nu a mai avut datorii, avea multi bani de primit din tarile in care muncitorii romani au construit …. 15,000,000 de dolari a fost datoria externa, care a fost achitata !!!!
        De depravatul de Tokes numai ai lui stiau, dar se stia ca-i agent maghiar si este platit pentru turnatoriile lui.

        • Scuze de greseala ! 15,000,000,000 de dolari ! România/Produs intern brut (1989)
          42,11 miliarde USD (1989) Nu a fost bine atunci, este bine azi? Va fi bine maine?

          • Dai cifre din documentele Congresului al IX-lea? Mi-ar fi rusine, tocmai in 16 decembrie.
            In 1989 socoteala se facea la cursul dolarului dictat de ceausescu 15lei/$. Pe strada era 100lei/$, adevarul e la mijloc.
            In 2022 PIB-ul a fost de 301 miliarde $, nu mai da cifre din Pravda. Dar nu e nevoie de cifre, trebuie sa te uiti doar ce ai in casa acum, si sa compari cu ce avea o famile in 1989. Parinti mei, oameni cu facultate trecuti de 50 de ani in 1989: apartament in chirie, o masina (adica Dacia 1300) veche de 17 ani, cumparata vanzand casa bunicilor, benzina pe cartela 11 litri/luna iarna, cu coada de 1…24 ore, televizor alb-negru de 10 ani (televizoare nu se mai gaseau din 1984, le vanduse Ceausescu la chinezi pe toate, aragaz de 25 de ani, frigider de 20 de ani, mobila din casa la fel, nimic nou din 1974, etc, etc, toti banii se duceau pe mancare si intretinere lunara. Ma uit in casa acum si pe strada, vad zeci de mii de case/vile facute in Timisoara, Giroc, Mosnita, Dumbravita, Ghiroda, etc. Concediu in 1989: o data pe an, pe litoral sau la munte, pret 50% din salariul lunar, cu coada de cateva ore la ONT in februarie, altfel nu mai gaseai bilete. Acum ma sui in avion pe 30…100€ si merg oriunde in Europa, unde pot sta la airbnb chiar si pe 20€, salariul pe 1 zi calculat la minimum pe economie.

      • Gîndești cum gîndești nimeni nu te va schimba dar dacă vrei să știi mai multe întreabă pe cei care guvernează țara asta unde sunt banii,cei care sunt realeși de fiecare dată pentru un mic și o bere de mulți ani , democrația este cea mai bună formă de guvernare dar numai în mîna unei societăți educate și responsabile ,unei societăți care știe să respecte libertatea nu să-și bată joc de ea.

  6. a