Ziua in care incep sa se intoarca berzele in Banat

TIMISOARA. A fost sarbatoare mare in randul crestinilor! In 9 martie i-am sarbatorit pe Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia.

CITESTE SI: Un autobuz din Timisoara isi prelungeste traseul. Pe unde va circula 

Iar de acum inainte, banatenii sunt cu ochii pe cer pentru ca asteapta sa se intoarca berzele, semn ca iarna e dusa, iar primavara se instaleaza confortabil.

O multime de traditii sunt legate de aceasta mare sarbatoare a primaverii. In ziua Mucenicilor se purifica, cu tamaie aprinsa si agheasma, casa, dar si cei ai casei, animalele si gospodaria.

CITESTE SI: Demolarea Stadionului ‘Dan Paltinisanu’ din Timisoara, in dezbatere publica. Anuntul lui Cristi Brancovan 

De a tunat in aceasta zi, vara va fi roditoare. Daca a plouat de Mucenici, va ploua si de Pasti. Cand Sfintii 40 de Mucenici gasesc pamantul acoperit cu omat, anul va fi bogat. Daca de Mucenici a fost vreme buna, va urma o vara frumoasa. De-acum ziua se mareste, cu atata cu cat sare cocosul peste prag.

Tot de acum, sunt asteptate sa se intoarca berzele la cuiburile lor din mandrele sate banatene. Oamenii le asteapta cu mare drag sa revina la cuiburile lor, intrucat se spune ca aceste frumoase pasari abat bunastarea asupra asezarilor.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Imaginea cu „berzele care s-au intors” si-si amenajeaza cuiburile (un intreg ritual, splendid) imi aminteste de „Europa de altadata”.
    Rog ca cei in drept (primariile) din satele din zona (vezi de ex. de a lungul DN6) sa reamenajeze cuiburile puternic deteriorate (de pe stalpi), ajunse (unele) in stadiul de „paragina”; nu sunt bani nu poate fi o scuza !!!!!!!!!!
    Pacat sa pierdem aceasta splendida „revenire a naturii”, printre putine (? da/nu) care ne face „mai buni, mai toleranti”.