Ziua in care incepe impingerea chesonului la Pasajul Solventul din Timisoara. Va avea de strapuns pamantul de sub 10 linii de cale ferata

TIMISOARA. Amanata de mai multe ori, acum operatiunea chiar se intampla! A fost stabilit momentul in care porneste impingerea chesonului pe sub liniile de cale ferata la Pasajul Solventul din Timisoara, pasaj care, in fapt, ar fi trebuit sa fie gata inca de acum un an.

CITESTE SI: Vom trece prin ‘Portalul Libertatii’, la Timisoara. Instalatie luminoasa, in locul din care a fost demolata baza de canotaj

Muncitorii au reusit sa finalizeze structura din beton, care arata precum o caseta, de 70 de metri lungime si 28 latime, ce va fi translatata pe sub cele 10 linii de tren, spre Calea Bogdanestilor.

Viceprimarul Ruben Latcau anunta ca vineri, chiar de Mos Nicolae, la ora 12.00, antreprenorul va initia operatiunea in care va folosi tehnica de strapungere a pamantului, cu tot cu ‘tunel’, fara a afecta circulatia feroviara. Va insemna o inaintare de o jumatate de metru – 1 metru pe zi, potrivit estimarilor transmise de conducerea primariei.

***

Va reamintim, Pasajul Solventul ar fi trebuit sa fie gata in ianuarie 2024, dar reprezentantii primariei isi pun sperantele de finalizare undeva in 2025.

S-au implint deja 4 ani de la semnarea contractului si mai bine de 2 si jumatate de la deschiderea santierului,

Pasajul Solventul urmeaza sa faca legatura intre Calea Bogdanestilor si strada Garii, pe sub liniile de cale ferata.

Investitia cuprinde un drum care subtraverseaza liniile de cale ferata si include o linie dubla de tramvai, piste de bicicleta, trotuare si doua benzi pe sens pentru carosabil. De asemenea, la intersectia cu strada Garii se va realiza un sens giratoriu, care-l va inlocui pe cel existent.

Constructia Pasajului Solventul costa 132 de milioane de lei, din care 89 de milioane de lei de la bugetul local și 43 de milioane prin Programul National de Investitii Anghel Saligny. Adica aproape 27 de milioane de euro.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mișto. Apoi când e gata totul,spart ca au uitat sa monteze țevi de apă

    • Țevi de apă pentru ce?

  2. pai bun dar tunelul asta care va fi impins pe ce se va baza? ca are nevoie de o fundatie.
    ei imping tunelul dar va sta pe pamant?

    • Sigur nu s-a gandit niciun inginer la treaba asta.

    • Orice fundatie sta, in cele din urma, tot pe pamant. Exista filmari de cand s-au construit cladirile Iulius Town sau alte cladiri si poti vedea acolo ca totul sta pe pamant: s-a sapat o groapa de 8-10 m (mai mult, mai putin, in functie de sol si de incarcarea cladirii), s-a turnat un strat subtire de beton (necesar doar pentru a nu intra fierul de rezistenta in noroi si pentru a egaliza terenul) pe care s-a facut fierul, s-au cofrat fundatiile s-a turnat betonul si s-a construit. In cazuri foarte speciale se fac piloti forati – a fost cazul la UBC0. Dar nu e cazul aici, incarcarea e doar cea data de strcutura insasi. In plus, nu a fost nevoie de egalizarea solului sau altceva, din moment ce structura care se introduce e deja egalizata. Daca mai cauti putin, vezi ca si pasajul Jiul tot asa s-a facut, prin impingerea structurii sub calea ferata.

      • avand in vedere ca tunelul are o greutate, iar in tunel si deasupra tunelului vor circula vehicule care insumeaza sute de tone, nu se va afunda fara o fundatie?

      • Ceva foarte interesant de urmarit.Imi poti spune daca stii,in fata chesonului,efectiv se va indeparta pamantul si atat?Nu va avea tendinta chesonul sa intre in pamant si sa nu fie orizontal la final?

    • Orice tunel stă pe pământ

  3. AR FI CULMEA SA AMANE IMPINGEREA ANUL VIITOR IN IANUARIE🤣🤣🤣

    • Corect. De ce tzipa?

  4. Mare smecherie.. acum opt mii de ani aia au dus pietrele la Stonehange de la 500km departare.. si erau mai grele decat asta. si lea-au dus in spate..

  5. Sincer, era mai bine sa sape un canal in care sa fi construit frumos pasajul fara atita tamtam. Ca, la cum circula trenurile, nici n-ar fi bagat de seama ca exista un pasaj de construit.