Ziua in care un banatean a zburat din Timis… in istoria aviatiei mondiale. Traian Vuia se ridica pentru intaia oara de la pamant cu un aparat mai greu decat aerul. Foto

TIMISOARA. La inceputul secolului al XX-lea Timisoara era in plina dezvoltare sub conducerea primarului Carol Telbisz. In capitala Banatului se daduse deja in folosinta prima linie de transport cu tramvaiul electric, strazile erau pavate si demarau planurile pentru constructia unuia dintre podurile istorice ale orasului, podul Decebal.
In primii ani ai veacului trecut, un tanar, nascut la 70 de kilometri de Timisoara, avea sa intre in istorie.

Ziua de 18 martie este una de referinta in aviatia mondiala.

Traian Vuia a venit pe lume in 17 august 1872, la Surducu Mic, fiind fiul preotului Simion Popescu si al Anei Vuia, care era a doua sotie a acestuia.

Clasele primare le-a facut la scoala din Bujor, pentru ca liceul sa il termine la Lugoj. Tanarul Vuia studiaza apoi la Budapesta, mai intai la Politehnica si apoi la Drept. Prima facultate nu o incheie din cauza problemelor financiare, insa absolva Dreptul si isi ia si doctoratul in stiinte juridice. Dar visul lui nu era sa lucreze in acest domeniu, ci voia… sa zboare.

In 1902, Traian Vuia pleaca la Paris pentru a construi un aeroplan mobil.

Ma duc departe, la Paris, dar lasa, mama, sa nu-ti para rau; ca am sa viu de acolo in zbor sau n-am sa mai vin niciodata acasa”, ii spunea Traian Vuia mamei sale la plecarea catre capitala Frantei, scrie istorie-pe-scurt.ro.

La inceputul lui 1903 incepe marea aventura a tanarului Traian Vuia.

La 16 februarie 1903 a inaintat Academiei de Stiinte din Paris un memoriu despre „aeroplanul-automobil” pe care il proiectase, dar proiectul sau a fost respins de forul stiintific francez pentru ca acesta din urma considera ca aparatele de zbor mai grele decat aerul nu puteau sa zboare. Mai mult, aparatul conceput de Vuia avea cateva caracteristici care nu au fost intelese, la inceput, de catre contemporanii săi: avea o singura elice in loc de doua, cum se credea ca e absolut necesar, iar motorul proiectat parea de nerealizat cu mijloacele tehnice ale vremii„, scrie enciclopediaromaniei.ro.

Tanarul si ambitiosul Vuia nu se descurajeaza si la insistentele amicului sau din liceul Coriolan Brediceanu, isi breveteaza inventia in 1903, iar doi ani mai tarziu era gata pentru teste. La inceputul lui 1906 il testeaza de doua ori, dar nu resuseste sa ridice aparatul de la sol, insa in 18 martie 1906 vine si primul succes al banateanului.

Este ziua in care Traian Vuia devine primul om din istorie care se desprinde de sol cu un aparat mai greu decat aerul.

Avionul lui Vuia era realizat dintr-un cadru de tevi de otel, cu aripi de panza, bombate, ceea ce ii dadea aspectul unui liliac. Motorul functiona cu anhidrida carbonica pe post de combustibil, iar trenul de aterizare era constituit din patru roti cu pneuri. Acest prim zbor cu mijloace proprii de zbor s-a efectuat in Franta, la Montesson. Aparatul de zbor al lui Traian Vuia a pornit de pe loc cu ajutorul propriului sau motor, a rulat cca 50 metri, apoi s-a desprins de la sol si a zburat 12 metri la o inaltime de 1 metru. Un vant lateral puternic a facut ca aparatul sa nu poată zbura mai mult, dar premiera era realizata: primul zbor mecanic din istoria omenirii fusese infaptuit„, scrie enciclopediaromaniei.ro.

Dupa zborul de la Montesson, Vuia a continuat sa isi imbunatateasca aparatul, iar la mai bine de un an a reusit sa zboare pe o distanta de 60 de metri, deteriorandu-si insa aparatul de zbor.

In Primul Razboi Mondial, Traian Vuia a lucrat pentru armata franceza, insa la finalul conflagratiei a fost unul dintre cei care au militat pentru Unire. Si-a continuat activitatea in Franta, iar la ani buni dupa razboi, intre 1932 si 1934 a revenit in Romania. La finele celui de-al doilea Razboi Mondial, Traian Vuia s-a intors definitiv in tara si avea sa moara in 1950 la Bucuresti.

Avionul nu a fost singura inventie cu care se poate mandri Traian Vuia. Timiseanul a mai brevetat de asemenea un generator de abur, in 1925, si doua tipuri de elicoptere, in 1918 si 1922.

In zilele noastre, Traian Vuia nu a fost uitat. In localitatea care acum ii poarta numele, dar care in trecut se numea Bujor, exista un muzeu care ii este dedicat.

In amintirea acestui pionier al aviatiei, Aeroportul Timisoara poarta numele lui Traian Vuia din 2002, iar din 2018, sigla aeroportului este reprezentata de o aripa stilizata.

In Timisoara exista si o strada de 1185 de metri care are numele aviatorului. Aceasta leaga strada Glad de Gavril Musicescu, intersectandu-se cu bulevardul Liviu Rebreanu si cu strada Mures.

Intre timp, in Franta, autoritatile din Montesson au descoperit in 14 septembrie 2013 o placheta care aminteste de momentul istoric in care timiseanul de 34 de ani, la acea vreme, se ridica de la sol cu un aparat mai greu ca aerul.

Sursa foto: descopera.ro, romaniatv.net, aeronews.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Titul articolului e de bombardier cu 2 clase. Vuia nu a zburat niciodata din Timis. Maxim a plecat. Zborul premiera a lui Vuia a fost in Franta. Dar nah… pentru Nica sunteti buni. Eu nu am reusit sa parcurg textul, ca e greu pentru cei ca mine, analfabetii functionali din USR. Imi dau doar asa cu parerea ca prostu-n targ. Am atata timp liber si nu stiu ce sa fac cu el, asa ca stau p-aci si imi arat masura prostiei. Sa nu va suparati pe mine, atata pot. Iar pt punga de pufuleti de la USR ma fac ca muncesc, ne plateste la numarul de comentarii imbecile pe care reusim sa le scriem in 24 de ore. Tre sa mance si gura mea ceva. Slava USR

    • Din Banat au zburat alti banateni, in Germania si in Israel. Multi dintre ei au avut „escale” in URSS sau Baragan.
      Vuia a militat pentru Unire, dar nu in termenii in care a fost facuta (anexare).

      • Ce treaba avea Traian Vuia cu politica? Intentii bune si implicare a avut din belsug, pricepere politica… mai putin. Multi flutura scrisoarea lui Vuia catre avocatul Dobrin in care se plange de modul de realizare al Unirii, dar putini stiu(oare de ce asa putini?) despre parerea lui Vuia din ’32: „M-am reîntors din ţară cam satisfăcut de ce am văzut şi cu bune speranţe pentru viitorul ţării, poporul nostru îmi pare, pe lângă toate scăderile ce le are, echilibrat şi în progres continuu. Sufleteşte poporul din vechiul Regat îmi pare superior celui din provinciile alipite. La intelectualii noştri ies prea vizibil scăderile urâte ale parvenitului. Le putem explica şi nădăjduiesc, că după două generaţii vor dispare”

        Cand a avut dreptate Vuia, cand se plangea de „anexare” sau ulterior? Eu zic ca nu a avut dreptate nici in ’22, nici in ’34. Sau invers, a avut dreptate si in ’22 si in ’34. Si-a spus parerea subiectiva, atat. Mai bine ca a renuntat la politica si si-a vazut de brevete si inventii, lasand politica in seama politicienilor, situatia internationala era suficient de complicata incat idealismele (si naivitatile) sale mai mult sa incurce.

        Tu insa pari un adevarat Roman! Te pricepi cumva si la politica si la femei? Dar la vaccinuri cu tehnologia mARN si epidemiologie? Mai trebuie un pic de geopolitica sa inveti si esti cel mai tare. Ai putea sa zici ceva cu „Slava!” de exemplu. Useristule😆(multi cu bune intentii s-au implicat si in USR la inceput, stiu, dar… cam naivi si cam suferinzi de sindromul Dunning Kruger… ca sa nu zic prosti facuti gramada din punct de vedere al intelegerii complexitatii lumii. Unii am vazut ca s-au mai trezit, altii au devenit din pacate auristi… tu ce ai de gand sa faci? )

        • In Christosu’ ma’ti de antiVrajeala, ca raspunzi la comentariul meu sters, te’am intrebat ceva iar? Am zis eu cumva ca sunt rom^n? Am zis eu ca ma pricep la ceva? Marsh in conopida ma’ti atunci de conspirationist terorist sovietic si musulman comunist legionar cocalar cu tot cu redactorul tau furtu’te’n limba materna de idiot care esti. Nici userist nu’s macar, tot in ma’ta. Ce’am de gand eu tot nu traba ta e. Ce’am de gand eu e deci tot ma’ta. Poftim, totusi, deci, am de gand sa fug iar dupa ce mai intai urlu dupa ce aflu rezultatele la locale si la parlamentare, baha’mi’ash paula in r^tu tau de cretin care esti!

          • U made my day! :))))))))
            Multam` fain!

            Acum in alta ordine de idei,daca tot o dati cu ,,vecchiul regat,, plin de `telectuali buni,apai amintiti si de scrisoarea lui Iuliu Maniu catre rege.
            Sau aia o ,,uitarati,, fomistilor?
            Noi nu am uitat ce a facut Iorga cand a venit in Banat dupa anexare.
            Se pare ca voi ,,uitarati,,..

          • Poftim???? Potoleste-te tinere, ma confunzi. Si nu stiu niciun comentariu de-al tau sters sau nu. Si dupa comentariul asta nici n-as fi curios sa stiu vreodata

            Iti accept scuzele. Numai ai grija cu nervii aia, candva o sa ajungi la o varsta la care devine periculos sa te enervezi aiurea.

          • @Pavel Chinezu, esti sigur ca stii continutul acelei scrisori? Cat despre ce a facut Iorga… nu cred ca stii. Maxim daca poti sa scrii o fraza si aia cu cancanul cu Lincolnul. Este ca nu stii nimic altceva?Nici macar cu ce bani a fost cumparat? Este. Mai am o intre bare: unde e a fost ingropat adevaratul Pavel Chinezu si de ce acolo?

          • Sunt deja la ea, oricum ma termina si pe mine Putin curand.

  2. @intre bare.Dupa ele,ti-ar sta mai bine. Dar noul director al Postei de la Lugoj ,ala adus din regat stii ce a facut? Ceva cu niste…draperii…dar nah…nu ma mai duce memoria…Cat despre Iorga,un mare istoric(si atat) ti-ai aminti si reactia lui cand a ajuns in Complexul Studentesc(denumirea actuala). Stii la ce ma refer?
    Lincolnul ca Lincolnul,dar ce ne facem cu restul?
    Vad ca il contesti pe Maniu…e clar ca si tu esti o vinitura…
    Cat despre Pavel Chinezu,nu te mai screme.
    Este o autoritate care se numeste profesorul Hateganu si el iti poate spune tot ce se stie despre el.

    • Faci parte din acea „specie” ciudata de indivizi care au niste prejudecati si cauta aspecte punctuale de nivel maxim cancan pentru retardati(nici nu le sunt necesare multe „argumente”, cat sa se dea rotunzi in fata unora la fel de useristi ca ei) pentru a-si justifica prejudecatile. Acele prejudecati de obicei vin dintr-o micime de caracter combinata cu nevoia vanitoasa de apreciere sau macar de autoapreciere. Ceea ce denota o educatie… sa zicem precara. Bine ca nu ti-ai luat nickname-ul Napoleon totusi.
      Cat despre „ti-ar sta mai bine dupa ele”… vezi ca poate au nevoie de noi membri la USR, cam aia e „gandirea”: puscarie, DNA sa vina sa va ia si altele de genul.
      Nu mai copile, nu stii nimic despre/din istorie, stii ce ti-o fi repetat familia(alti frustrati probabil) si ce rahaturi „senzationaliste” ai citit prin ceva „ziare” sau ai auzit la o discutie nivel birtul de langa fabrica. Auzi la copilu, el e „Pavel Chinezu”😆 Bine mai Napoleoane, s-a notat, perdelele 😆
      Habar n-ai de absolut nimic, dar tu cauta in continuare „argumente” „ISTORICE” daca asta iti amelioreaza frustrarile
      perselele, Lincolnul… Pavel Chinezu! 😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
      Vai de capul tau de userist.
      Multi idioti utili mai sunt pe lume…

      • Ca tot veni vorba de idiosincrasii si prejudecati…ma mir ca nu ma faci putinist sau sosocar..ca e la moda. Sa ma faci userist…e destul de neplacut.
        VAd ca il contrazici ep profesorul Hategani.DIn vorbe.Nu cu argumente.
        Asa ca,pana nu vii cu argumente,altele decat ,,huo useristule,,…esti doar un bit postac care se lasa prins in discutii fara sens pe niste comentarii la un articolas.
        Asta denota ca nu prea ai treaba,si esti un pesnionar frustrat…
        Bine nenea,promit ca daca aduci argumente,i le dau doamnului Hateganu.
        Apropo,nu mai srii cu carectere gemanice?Ti-ai schimbat tastatura?
        nu mai esti antivrajeala?Esti intre bare?

        • Mai copile, nu stiu la ce vrajeala te referi si tu si celalalt, dar stiu ca „apelul la autoritate” e fie o greseala de logica informala, fie o incercare de manipulare, fie e un „argument”-dar asta doar daca esti USERIST. Daca ‘gandesti’ ca un userist, „argumentezi” ca un userist, esti agresiv ca un userist… atunci esti USERIST! Cand o sa cauti singur contraargumente la prejudecatile pentru care cauti argumente( si folosesti drept „argumente” niste rasini penibile bune de impresionat USERISTI) o sa te bag in seama cu privire la istorie. Dar cum amandoi stim ca asta nu se va intampla… o sa ramai un USERIST si o sa fii un pensionar USERIST de-ala care va face el „ordine” cu cei din jurul lui. Pentru ca tu esti ….Pavel Chinezu! 😆habarnistul in istorie dar care stia el pe cineva care detinea adevarul istoric si i-a zis lui de perdele si de Lincoln😆😆😆😆😆😆 Intreaba poate stie si cat e halatul😆😆😆
          Ai priceput Napoleoane, sau vrei sa candidezi la titlul „cel mai userist dintre useristi”?

          • Deci?Unde sunt argumentele tataie?
            Ala ca ,,huo useristul,, un e argument.E marota de la alegeri.L-ai votat pe Donimic cu doua maini si acum regreti.
            Baga argumentele mosule ,lasa gimnastica ,,…contraargumente la prejudecatile pentru care cauti argumente…,, hahahaaa…

          • Tu trebuie sa cauti mai copile singur, nimeni altcineva nu te poate convinge de nimic cand tu vrei sa crezi ceva anume in loc sa vrei sa afli. Esti doar o obraznicatura prost crescuta, prin comentariile tale … te-ai calificat in finala pentru „cel mai userist dintre useristi”, nicidecum ca eu sa te bag in seama sa discut cu tine ceva de istorie. E clar, Napoleoane? Succes in viata, daca insisti, sunt sigur ca o sa castigi, poti sa le arati apoi diploma de cel mai userist parintilor tai.