Ziua in care un timisorean a intrat in legenda. Recordul care a rescris istoria natatiei la nivel mondial. Video

TIMISOARA. In zilele noastre il privim cu admiratie pe tanarul David Popovici pentru performantele reusite in bazinele lumii, si chiar speram ca el sa aduca o medalie la Jocurile Olimpice din aceasta vara de la Paris.

Cu mai bine de un secol in urma, un timisorean a dat tonul in natatia mondiala si a ridicat stacheta in permanenta pentru sportivii ce aveau sa ii urmeze.

Peter Johann Weissmuller, sau Johnny, iar mai tarziu Tarzan, asa cum avea sa fie cunoscut, a intrat in istoria inotului intr-o zi de 9 iulie a anului 1922.

Tanarul de 17 ani nascut in Freidorf intra in acea zi in bazinul din micutul orasel Alameda, din statul California, in proba de 100 de metri liber. Weissmuller a dat tot ce a putut, iar cronometrul avea sa uimeasca o lume-ntreaga.

Timisoreanul oprise ceasul la 58:6 secunde. Weissmuller devenise primul inotator din istorie care coborase sub 1 minut in cursa de 100 de metri liber. Adolescentul doborase performanta hawaian-ului Duke Kahanamoku, ce terminase proba de 100 de metri liber in 1:00:4. Doi ani mai tarziu, dar intr-o zi de 17 februarie, la o reuniune de natatie, Weismuller isi depasea propriul record, terminand cusa de 100 de metri in 57,4 secunde.

Tot in 1924, Weissmuller lua aurul la Jocurile Olimpice de la Paris, in aceeasi proba, invingandu-l tocmai pe Duke Kahanamoku.

Johnny Weissmuller a obtinut 3 titluri olimpice la Jocurile de la Paris si alte doua la cele din 1928 de la Amsterdam. De asemenea, timisoreanul a fost detinatorul a 67 de titluri mondiale si 52 de titluri nationale.

Pe o lista a celor mai bune performante in proba de 100 de metri, pe langa Johnny Weismuller se mai afla un singur roman, David Popovici, care in 2022, la Roma, a oprit cronometrul la 46,86 secunde.

Cariera cinematografica

Dupa performantele obtinute in natatie, Johnny Weissmuller avea sa devina faimos si ca actor. Dupa Olimpiada de la Amsterdam, Weissmuller a preluat rolul lui Tarzan, cu care a si ramas in istoria cinematografiei.
Intre 1929 si 1976 a avut 38 de aparitii in diferite pelicule, in 12 dintre acestea interpretandu-l pe Tarzan.
Johnny Weissmuller s-a stins din viata la 20 ianuarie 1984, la Acapulco, in Mexic.

In zilele noastre, o strada de 268,5 metri din Timisoara poarta numele marelui sportiv. Se afla in cartierul Freidorf, unde a vazut lumina zilei legendarul timisorean.

De asemenea, la editia din 2012 a Jocurilor Olimpice, una dintre statiile metroului londonez a purtat numele lui Johnny Weissmuller.

Nu a fost singurul record cu care a ramas in istoria natatiei tanarul Weissmuller. El a fost, de asemenea, primul inotator care a incheiat cursa de 500 de metri liber in mai putin de 5 minute.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. m’da si noi am ramas la fel de prosti cum ne-a lasat cand a plecat din mahalaua asta numita Timisoara !!
    Nu avem nici macar un rahat 💩 de bazin olimpic !! dar avem primar care nici macar nu e cetatean Roman !! o dovada cat se poate de limpede ca am ramas la stadiul de colonie !!?

    • Sunt de acord cu tine, sunteți proști și fudui!
      Oricine ar fi primar în Timișoara ar avea de furcă cu voi cel puțin două mandate ca să vă scoată beșinile din cap și figurile din găoază, abia apoi ar putea purcede la construit orașul!

    • Corect, suntem jalnici…asta a emigrat în America înainte sa învețe înotul, dar totuși „noi” ne mândrim cu el deși e evident ca îl durea în pla de o origini…pe buna dreptate. Bravo părinților lui ca au șters o de aici. Ce scârbă mi e de agățare asta disperata de niște, era sa zic „niste nume românești”…dar numele gagiului nici măcar nu i romanesc.
      În loc sa ne lăudăm cu oamenii de valoare din prezent, foarte putin, scoatem morții la înaintare sau facem parade cu nulități gen Fritz, Becali, Iohanis, Grindeanu, ciuca, vulpita, zavaranu, Oana Roman și alte asemenea panarame

      • 1. Problema delicata este ca .j.W. a plecat din Timisoara la varsta de cateva luni, ca „cetatean” ( prin nastere/ parinti ) ai vechi monarhii A – U. 2. Desi exista ” fauritori de noi fabule” care sustin ca ar fi vizitat Romania in anii 1930 + , astfel de urme nu exista! Deci nu a vizitat nici Timisoara, unde ar fi avut inca câțiva verisori de a 2-a , Weissmulleri. 3. Timisoara a fost vizitata in 2004 de baiatul lui Johny, cu ocazia a 100 de ani de la nasterea tatalui, Johny (actiune organizata cu sprijinul d.lui Horia Ciocarlie , care pe atunci ers prefect, parca.. Atunci, acesta a avut ocazia sa se intalneasca si cu 2 verisori de gradul 3. aflati in Timisoara. In rest, sa auzim de bine.

        • Nu stiu daca legal, o baza sportiva/ complex sportiv specializat ar putea fi numit LEGAL dupa J. W. . Ar fi frumos, pöate unicat , insotita de o statuie si o placa comemorativa DECENTA

          • Ar fi superb – ma voi interesa cum a fost onorat in Italia campionul lor olimpic, Carlo Pedersoli, devenit de asemenea actor sub numele Bud Spencer (se zice ca ar fi infiintat si reteaua Marks&Spencer, in combinatie cu Karl Marx). Dar probabil ca o asemenea initiativa ar fi vazuta tot ca o tentativa de stalcire a romanismului monocromatic, potrivit caruia cel mai mare inotator din istoria lumii ar fi Gerula Dacul, care inota toata lungimea Dunarii mai repede decat facea Weissmuller suta de metri. E drept ca ispravile astea nu sunt documentate, dar nici nu aveau cum, ca la viteza cu care inota n-aveai cum sa il vezi.
            Un bazin olimpic acoperit, de calitate, ar fi o realizare majora. Prin locuri unde inotatorii au ramas la stadiul de austro-ungari gasesti si in localitati cu infinit mai putine pretentii.

          • Carlo Pedersoli alias Bud Spencer, are statuie si la Budapesta (ca de altfel si COLUMBO)

      • Era a sasea generatie de Weismulleri nascuti in Freidorf. Stramosul emigrase din Baden cam pe la 1749.

  2. Da, Johnny Weissmüller s-a nascut aici in 1904, dar nu stiu cat e de corect sa zicem ca a fost „timisorean”, intrucat de-abia in 1950 Timisoara a integrat cartierul Freidorf. In 1904 era „un sat din Austro-Ungaria”. „Remember” zice bine mai sus, in 2004 l-am cunoscut pe unul din verisorii americani care a fost in Timisoara. Zicea ca bunica lui a fost de langa Lipova, era sora cu unul dintre parintii lui Weissmüller, parca cu mama.

    • I’au zis „timisorean” fiindca nu’i puteau spune „rom^n” pentru atunci. Probabil au ezitat si la „banatan”. Cetatenia lui la nastere era austro-ungara. Versiunea maghiara a numelui satului era, fireste, Szabadfalva.

  3. Dincolo de „anomaliile” privind locul , originea, apartenenta, …, sunt de remarcat perfonrmantele lui Johnny!
    Oare cati dintre comentatori, stiu sa inoate si chiar au pretentia ca sunt in stare sa inoate 500 de metri?!
    Probabil putini daca nu chiar, nici macar unul!
    Comentariile sunt tot cam ca la fotbal, unde din tribune toate pasele mergeau la fix si golurile in poarta adversarilor curgeau ca la meciurile de baschet! 😉

    • Eu nu stiu, sunt Varsator.