TIMISOARA. Ziua Mondiala a Apei a fost sarbatorita si la Timisoara, insa nu in aer liber, cu zambete, jocuri, concursuri sau vizite la statia de tratare a apei, ca in alti ani, ci de aceasta data in mediul online.
In asociere cu Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului, municipalitatea timisoreana si Asociatia Generala a Inginerilor din Romania, Aquatim a fost prezenta la Simpozionul on-line APA – ESENTA VIETIi: AquaSensTim. Profesionisti din domeniul apei, cadre didactice, oameni de cultura, studenti si elevi au fost invitati sa vorbeasca despre calitatea apei si poluare, despre apa si sanatate, irigatii si protejarea impotriva dezastrelor produse de inundatii, energie, apa in arta si cultura. Din cadrul companiei de apa, au expus pe marginea unor subiecte de specialitate, dar explicate pe intelesul publicului larg Cristina Borca, Crina Chirila si Daniel Craia.
Tot de Ziua Mondiala a Apei, la Timisoara a fost lansata campania Sete de carte, un dedicata copiilor si tinerilor. Acestia sunt chemati sa se imprieteneasca cu cartile si sa afle mai multe despre apa si mediu.
„Sete de carte” cuprinde patru evenimente principale, ce vor implica publicul larg prin participarea de la distanta. Gazduite de libraria „La Doua Bufnite” pe pagina sa de Facebook, acestea vor putea fi urmarite in direct sau ulterior. Fiecare eveniment, practic o intalnire cu o carte, propusa unui grup tinta de varsta, include un concurs de intrebari si raspunsuri pe tematica abordata. La fiecare concurs, se va acorda un premiu in valoare de 100 de lei, constand intr-un voucher pentru achizitionarea de carti prin libraria La Doua Bufnite. Informatii despre conditiile de participare se gasesc in regulamentul concursului, publicat pe www.aquatim.ro, iar detaliile despre calendarul si agenda evenimentelor sunt prezentate in cele ce urmeaza.
Luni, 22 martie, prescolarii si elevii din clasele pregatitoare au descoperit de ce este planeta albastra, de la Baiatul care a secat marea, de Paul Brown, o aparitie a editurii Curtea Veche, 2019. Vineri, 16 aprilie, elevii din ciclul primar au avut parte de Istorii din preistorie, de Alberto Moravia, volum publicat de editura Polirom, in 2020, ocazie cu care pot afla cum era lumea acum un miliard de ani.
Pentru ciclul gimnazial, vineri, 14 mai, este programata o intalnire de gradul 3 cu activismul de mediu, prin Greta: Povestea ei. Nu esti niciodata prea mic sa faci lucruri mari, o alta aparitie Polirom, 2020. Seria evenimentelor se incheie de Ziua Internationala a Mediului, in 5 iunie, cu Istoria apelor, de Maja Lunde, aparuta la Humanitas Fiction, in 2020, o poveste „climate fantasy” propusa liceenilor, cei care pot inclina balanta dintre fantezie si scenariul realist al dezastrelor ireversibile produse de schimbarile climatice.
„Sete de carte” aduce in atentie povesti captivante si cu talc, despre lumea din jurul nostru si echilibrul, tot mai fragil, dintre oameni si natura. Raspunzand intrebarii „Ce inseamna apa pentru tine?”, mesajul principal propus de ONU de Ziua Mondiala a Apei 2021, copiii si tinerii vor trece pragul dintre lumea povestilor si realitate, pentru a fi capabili sa creeze ei insisi in viitor un mediu sigur pentru toti.
Ziua de 22 martie a fost stabilita Ziua Mondiala a Apei in cadrul Conferintei natiunilor Unite pentru mediu si dezvoltare de la Rio de janeiro, din 22 decembrie 1992. In tara noastra aceasta zi se sarbatoreste din 1993.
Sarbatorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducere in atentia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejarii cantitative si calitative a apelor si de a pune in adevarata lumina rolul, indatoririle si responsabilitatile celor cu atributii in intretinerea, valorificarea si protejarea surselor de apa.