Ziua Portilor Deschise la deponeul ecologic de la Ghizela. RETIM le-a prezentat vizitatorilor circuitul deseurilor, ce se intampla cu levigatul, dar si cum vrea sa elimine mirosul din zona. Foto si video

TIMIS. Dupa ce la sfarsitul lunii august a aparut in mass media nationala un articol in care compania era acuzata ca ar fi deversat levigat in raul Timis, RETIM a decis sa le arate tuturor celor care doresc informatii ce se intampla cu deseurile adunate din judet si aduse la Ghizela.

Reprezentantii companiei de salubritate, alaturi de cei ai Consiliului Judetean au fost ghizi pentru cei care au vrut sa vada tot procesul, de la intrarea masinilor incarcate in deponeu, cand acestea sunt cantarite.

In functie de greutatea camioanelor acestea sunt dirijate catre statia de sortare pentru deseuri umede, la cea pentru deseuri uscate sau direct la celula de depozitare. La statiile de sortare sunt separate deseurile, in timp ce pet-urile sau cartonul sunt compactate in baloti.

 

 

Deseurile din sticla se colecteaza separat, iar cele biodegradabile sunt depozitate in 180 de biocontainere intr-un proces de descompunere care dureaza 12 zile.

 

Dupa aceasta perioada sunt depozitate pe o platforma betonata, intrand intr-un proces de maturare ce dureaza 60 de zile, iar la finalul acestei perioade sunt transportate pe celula de depozitare.

Deseurile depozitate pe celula sunt acoperite cu un strat de pamant de 20 cm si intra in procesul de fermentare si degradare, in urma caruia se obtine levigatul.

Gazdele au explicat de asemenea ce se intampla cu levigatul, substanta care se scurge din deseuri, si cu permeatul, apa curata rezultata dupa trecerea levigatului prin statia de tratare.

Levigatul nu iese niciodata din incinta asta. Niciodata nu am dus levigat sa fie tratat in alta parte, pentru ca nici nu e voie. Nu poti sa duci levigat sa fie epurat intr-o statie de epurare, trebuie numai cu tratarea asta chimica„, a tinut sa precizeze Radu Merica, CEO RER Group.

Pentru a raspunde inca o data la cele aparute in presa, RETIM a facut publice fotografii realizate la sfarsitul lunii august in zona in care s-ar fi deversat levigat. In acel loc angajatii RETIM chia au facut curatenie.

Constatam ca vegetatia este abundenta chiar imediat dupa gura de deversare, lucru care ar fi fost imposibil daca tone de levigat s-ar fi scurs acolo asa cum a prezentat in mod fals articolul. Levigatul lasa urme grave in urma deversarii, inclusiv vegetatie arsa„, transmit reprezentantii RETIM.

Noi investitii la Ghizela pentru eliminarea mirosului

RETIM urmeaza sa inchida definitiv una dintre celulele de la Ghizela si isi doreste ca in anii urmatori sa elimine cat mai mult si din mirosul neplacut din aceasta zona.

Tinta noastra este ca in anul 2025 sa poata fi reciclata, in tot uzul publicului, jumatate din cantitatea de deseuri care se genereaza… In celula I nu se mai depoziteaza de peste doi ani de zile, este deja inchisa temporar, si asteptam sa vedem ca stadiul tasarilor ne va permite sa facem inchiderea ei definitiva, ceea ce presupune ca o parte din mirosurile care, pe buna dreptate, au fost semnalate in împrejurimi, vor disparea, pentru ca gazul de depozit, contaminat cu hidrogen sulfurat si alti poluanti olfactivi va fi ars la o temperatura de o mie de grade. Foarte mult, nu chiar tot, din miros, va disparea. Se va instala un biodesulfurator, care va prelua acelasi miros provenit de la statiile de tratare. In mod paradoxal, tratarea levigatului creeaza acel miros, si nu netratarea lui. Levigatul miroase urat daca-l privesti de aproape… Sunt probleme uzuale in gestiunea acestui depozit. Ne facem treaba, suntem responsabili pentru mediu, cheltuim bani chiar mai mult decat recuperam prin tarif, doar ca sa ne putem onora obligatiile contractuale si de mediu”, a spus Dan Pascu, director general Retim.

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Concluzia :domnule Pascu mirosul nu va disparea nici cind ,dar in uramtorii 100 de ani va fi diminuat .Va faceti treba ,sunteti responsabili fata de mediu ,dar fata de oameni NU. De trei zile ne sufocam ,murim de putoare, nici virusul nu este asa de periculos. Veniti in concediu cu familia in zona, ne-ar face mare placere, va garantez oricare dintre localnici va fi gazda buna ,si fara pretenii ,masa ,casa gratuit ,numi sa respirati aerul PUTUROS