Ziua redeschiderii Domului Catolic de la Timisoara, dupa cea mai importanta renovare din istoria sa de aproape 300 de ani. Slujba oficiata in 3 limbi de Sf. Gheorghe. Programul complet al evenimentelor. Foto

FOTO: gerhardus.ro

TIMISOARA. Episcopia Romano-Catolica a anuntat programul slujbelor religioase ce vor fi oficiate odata cu redeschiderea Domului din Piata Unirii, la Timisoara, dupa mai bine de 3 ani de santier.

CITESTE SI: Manastiri aproape de Timisoara unde poti lua Lumina de Pasti, impreuna cu familia 

Prima dintre acestea va avea loc in 22 aprilie si va fi celebrata de Excelenta Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, Nuntiu Apostolic in Romania si Republica Moldova.
Pana la aceasta slujba, in timpul saptamanii, cele opt parohii ale orasului vor organiza ora de Adoratie Euharistica in Domul Romano-Catolic.

Iata programul complet al slujbelor, transmis de episcopia Romano-Catolica!

13-21 aprilie 2023

In perioada 13-21 aprilie va avea loc zilnic o Adoratie Euharistica in Dom, de la ora 18.00 la 19.00. In fiecare seara, o alta parohie din cele opt parohii ale orasului Timisoara, in urmatoarea ordine, va organiza ora de Adoratie: 13 aprilie – Timisoara VI. Fratelia, 14 aprilie – Timisoara II. Fabric, 15 aprilie – Dumbravita, 16 aprilie – Timisoara V. Mehala, 17 aprilie – Timisoara III. Elisabetin, 18 aprilie – Parohia Bulgara din Timisoara, 19 aprilie – Timisoara VII. Freidorf, 20 aprilie – Timisoara IV. Iosefin. Pe 21 aprilie, tot la ora 18.00, va avea loc o adoratie euharistica oficiata in comun – a tuturor parohiilor si credinciosilor, la nivel de oras si dieceza.

Sambata, 22 aprilie 2023

08.00-09.45 – Sosirea clerului, a pelerinilor, a oficialitatilor, a invitatilor din tara si strainatate si a tuturor participantilor.
09.35 – Prezentare video a Catedralei, Domul, sf. Gheorghe.
10.00 – Sfanta Liturghie Pontificala celebrata de Excelenta Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, Nuntiu Apostolic in Romania si Republica Moldova. Procesiunea solemna formata din asistenta liturgica, preoti, canonici si episcopi va pleca la ora 09.50 de la Palatul Episcopal (str. Augustin Pacha nr. 4). La celebrarea euharistica vor participa aproximativ douazeci de arhiepiscopi, episcopi si trimisi din diferite dieceze si eparhii din tara si din strainatate. La Sfanta Liturghie vor participa si Mitropolitul Banatului, inalt Prea Sfintia Sa Ioan Selejan, Arhiepiscopul ortodox roman al Timisoarei si Prea Sfintia Sa Lukijan Pantelić, episcopul ortodox sarb al Budapestei si administrator al Eparhiei Timisoarei. La acest eveniment istoric vor fi prezenti si reprezentanti ai ministerelor, parlamentari, reprezentanti ai autoritatilor statului, ai institutiilor civile din tara si din strainatate, ai minoritatilor nationale.

Domul Sfantul Gheorghe, catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara, lacas ridicat in perioada 1736-1774, va fi binecuvantat (resfintit) dupa cel mai amplu proiect de renovare si refacere din istoria sa (2019-2023). Lucrarile au fost realizate in cadrul proiectului „Lucrari interioare si exterioare de renovare, conservare, reabilitare a cladirii Catedralei romano-catolice din Timisoara si a imprejmuirii, in vederea integrarii in circuitul turistic national si international“ – cod SMIS 119627 – finantat prin intermediul Regio – Programul Operational Regional 2014 – 2020. Valoarea totala a contractelor de lucrari este de 16.460.849,60 lei fara TVA, din care 16.118.710,41 lei reprezinta contributie europeana, iar 342.139,19 lei reprezinta contributia Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara. De asemenea, o serie de alte aspecte ale proiectului au fost sustinute de dieceza din fonduri proprii sau din donatii si sprijin din tara si din strainatate. Proiectul a fost depus si implementat la initiativa episcopului diecezan anterior, Excelenta Sa Martin Roos, si a fost continuat si finalizat de succesorul sau, Excelenta Sa Josef Csaba Pál.

Cu acest prilej va fi binecuvantat in mod solemn un nou altar versus populum si va fi sfintit un nou amvon. Peretii naosului vor fi unsi cu ulei – Sfanta Chrisma – de catre celebrantul principal in douasprezece locuri, mai precis in cele doisprezece cruci de consacrare sau cruci ale apostolilor. Cele douasprezece lumanari corespunzatoare vor aprinse in mod solemn, in dreptul acestor cruci, tot cu aceasta ocazie. Cadrul muzical al intregii Liturghii pontificale va fi asigurat de trei coruri: corul Catedralei: Exultate, dirijat de Róbert Bajkai-Fábian, corul de tineret: Harmonia Christi, dirijat de Iustin Calin si Chorus et Capella Cathedralis, dirijat de Walter Kindl.

Duminica, 23 aprilie 2023

O Sfanta Liturghie pontificala, in sarbatoarea Sfantului Gheorghe, ocrotitorul Catedralei si al Capitlului Catedralei – hramul sau sarbatoarea patronala a Catedralei – va fi celebrata la ora 11.00 de catre episcopul diecezan Iosif Csaba Pál si de distinsii oaspeti prezenti, in aceasta duminica, in trei limbi.

Lucrarile la Catedrala Sfantul Gheorghe, cea mai frumoasa cladire in stil baroc din Timisoara, au inceput in 2019. S-a mers pe doua directii, cea de arhitectura si cea a componentelor artistice.

Valoarea totala a lucrarilor de la Domul Catolic din Timisoara este de 21.767.121,96 de lei. Finanantarea nerambursabila a fost de 21.316.962,01 lei, dintre care 2.827.760,26 lei provin din bugetul national, iar 18.489.201,75 provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Reabilitarea lacasului de cult simbol al Timisoarei a fost realizata de firma Constructim.

****

Constructia Domului romano – catolic din Piata Unirii din Timisoara a inceput in anul 1736 si s-a incheiat in 1774. Acesta este cel mai important monument baroc din Banat in care slujbele se tin in limbile romana, maghiara si germana. Datorita acusticii deosebite, aici au loc concerte de orga sau de muzica sacra. Orga a fost construita in atelierele Wegenstein din Timisoara.

In timpul razboiului ruso-austro-turc, intre anii 1788 – 1791, Domul a fost depozit militar si a servit si ca depozit de sare.

In anul 1849, in timpul asediului din razboiul dintre tanara Republica Maghiara si Monarhia Austriaca, un proiectil a lovit acoperisul domului, perforand bolta. in acel moment, biserica era plina de refugiati civili, insa nu a existat nicio victima, fapt considerat la acea vreme o minune cereasca.

Pentru prima data s-a slujit in Dom in anul 1754, desi cladirea era inca destul de departe de faza finala.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dar parca a mai fost renovat odata acum vreo 10 ani…asa mult a tinut?